PROCURILE FOTOGRAFIJE IZ NEUMA: Konaković, miljenik Milanovića, ugodno ćaska sa Čovićem


Tako je još u julu prošle godine Milanović uoči radne večere s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, ocijenio ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

 

S druge strane, za propast pregovora optužio je SDA i građanske stranke koje je nazvao unitarističkim (SDP i DF).

“Predvidivo, kao buđenje medvjeda iz zimskog sna. Dakle SDA, sarajevska čaršija pregovara lažno par dana pa onda to sve sruši. Drugi predstavnici bošnjačkih stranaka su konstruktivniji”, kazao je Milanović.

Te druge i konstruktivne bošnjačke stranke, kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, predsjednik Republike Hrvatske, sada već hvali u kontinuitetu, očito zbog saglasnosti sa njihovim stavovima.

Tako je još u julu prošle godine Milanović uoči radne večere s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, ocijenio ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Sada Milanović ponovo ukazuje na tu konstruktivnost bošnjačkih stranka, a kakve prirode je ta konstruktivnost ponajbolje ilustruje djelić atmosfere sa propalih pregovora u Neumu, odnosno fotografije ugodnog ćaskanja između pregovaračkih timova HDZ-a na čelu sa Draganom Čovićem i NiP-a na čelu sa Elmedinom Konakovićem, piše nap.ba.

alt

 

Istim onim Konakovićem koji posljednjih dana napadajući novinare, bezuspješno pokušava negirati vlastiti iskaz da se i na zadnjim pregovorima snažno usprotivio bosanskom konsenzusu o potrebi reduciranja Doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa. Ono što Konaković zaboravlja jeste da ne postoji taj recept po kojem je moguće pomiriti koncepciju građanske i etničke Bosne i Hercegovine, i da u ovom trenutku stati uz koncepcije HDZ-a, znači izdati ono što je minimum bosanskog interesa.

Umjesto to da shvati lider NiP-a, nastavlja da srlja i inkriminira novinare. Takvo ophođenje možda jeste moguće na prostoru koji kontrolišu njegovi sagovornici za stolom sa ovih fotografija, ali svakako ne i u bosanskom demokratskom društvu.

(SB)