Pročitajte cijeli govor ambasadora SAD pri UN posvećen BiH

“Bosna i Hercegovina trenutno je u miru, ali njena stabilnost ne može se uzimati zdravo za gotovo”, poručio je sinož zamjenik ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Richard Mills.

“Zemlja tek treba shvatiti svoj puni potencijal – a kao što smo čuli od gospodina Lecoqa – posebno u jačanju svoje ekonomije, vladavine zakona, demokratskih institucija.

Ured visokog predstavnika igra ključnu ulogu u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, a Ured je presudan za stabilnost koju smo vidjeli u posljednjih 25 godina. Ured je potreban da bi Bosnu i Hercegovinu vodio ka vlastitim samoidentificiranim ciljevima.

Sigurna, stabilna, perspektivna Bosna i Hercegovina koja kontinuirano radi na jedinstvu i pomirenju u najboljem je interesu građana te zemlje, kao i međunarodne zajednice.

Kako je ustanovio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (SB PIC), što su potvrdili mnogi članovi Vijeća prije mene, Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije – Agendu 5 + 2 – da bi međunarodni nadzor bio okončan. I napominjem s tim u vezi da je Rusija pristala na ovu agendu 2008. godine. Suprotno Agendi 5 + 2, koju je ranije podržavala, čini se da je Rusija sada pri stavu da bi Ured visokog predstavnika trebao biti zatvoren. Opozicija Rusije novom visokom predstavniku nije zasnovana na zakonu, ali to je zato što se Moskva ne slaže s imenovanjem novog visokog predstavnika u principu. Dakle, razjasnimo zašto smo danas ovdje: Rusija traži trenutno zatvaranje Ureda i koristi neke lažne pravne argumente za postizanje tog cilja.

27. maja, Vijeće za provedbu mira imenovalo je Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Izuzev Rusije, svi članovi Upravnog odbora – Kanada, Francuska, Njemačka, Europska unija, Organizacija islamske konferencije koju predstavljaju Turska, Sjedinjene Države i Japan – složili su se s njegovim imenovanjem.

Odluke Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ne zahtijevaju jednoglasnost.

Na osnovu zaključaka konferencije o provedbi mira iz 1996. godine, Vijeće sigurnosti UN-a nema odlučujuću ulogu u procesu imenovanja. Nema zahtjeva da Vijeće sigurnosti poduzme mjere kako bi potvrdilo imenovanje g. Schmidta. Visoki predstavnik Schmidt ima podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, i samo protivljenje Rusije.

Stoga je njegovo imenovanje za visokog predstavnika završena stvar.

Sjedinjene Američke Države se protive bilo kakvim naporima da se pregovara o promjeni Agende 5 + 2 ili vremenskom okviru za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Među uslove Agende usu i hitne reforme za stabilnu Bosnu i Hercegovinu. I kao što je ovom Vijeću jasno stavljeno do znanja iz brifinga koje je sama Rusija odabrala za neformalnu raspravu o Arria formuli prošlog novembra u spomen na 25. godišnjicu Dejtona, nacionalistička retorika nastavlja dijeliti zemlju i inhibirati stvarni napredak u reformi.

Sjedinjene Države i dalje su predane principima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nema budućnosti ni za jedan od entiteta izvan Bosne i Hercegovine. „Mirno razdruživanje“ nije opcija. Prekrajanje granica na zapadnom Balkanu nije na stolu.

Dozvolite mi da odgovorim – ako mogu – na neke od ranijih primjedbi drugih delegacija.

Stav Sjedinjenih Država je da niko ne pokušava ovdje podrivati ​​autoritet ili zaobići njegove procedure. Pozdravljamo podršku Vijeća visokom predstavniku i radujemo se produktivnom odnosu – nadamo se – između visokog predstavnika i Vijeća. Međutim, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenuje visoke predstavnike, a ne Vijeće sigurnosti. Pismo visokog predstavnika Inzka sada je podijeljeno sa Vijećem. U prošlosti je, kako su neki nagovijestili, možda postojao konsenzus – postojao je konsenzus u Vijeću sigurnosti – oko imenovanja visokog predstavnika, a Vijeće sigurnosti odlučilo je izričito pozdraviti i podržati imenovanje. Ali ni to nije bilo neophodno.

Dopustite mi da završim, gospodine predsjedavajući, rekavši da Sjedinjene Države potvrđuju našu nepokolebljivu podršku Bosni i Hercegovini koja je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom, predodređena za potpunu integraciju u evro-atlantsku zajednicu”, rekao je Mills. (Politicki)