PRLJAVA IGRA DRAGANA ČOVIĆA: Ne zanimaju ga presude Evropskog suda, smetaju mu odluke Inzka i Schmidta


“Ja sam siguran da ću ja i nakon 5., 6. maja imati jednu smirenost. Nemamo mi luksuz da možemo lupati po stolovima kao što neki rade”, kazao je Čović.

Prijedlog izmjena izbornog zakona bez izgleda na uspjeh

“Ja sam siguran da ću ja i nakon 5., 6. maja imati jednu smirenost. Nemamo mi luksuz da možemo lupati po stolovima kao što neki rade”, kazao je.

Što se tiče presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Čović nije precizirao, ali je jasno da one nisu ispoštovane ovim prijedlogom.

“Ne bih definirao presude, predložili smo za Dom naroda da se bira 16 predstavnika i gdje smo definirali županije. Time bismo ispoštovali presudu Ljubić i imali legitimno predstavljanje”, kazao je Čović.

Osnova svega je zaštititi poziciju hrvatskog naroda, legitimno predstavljanje, domovinu BiH i zajedništvo.

“Zaključci HNS-a su ono što mi trebamo uraditi u narednih 20 dana. Bit ćemo vjerodostojni i provodit ćemo zaključke”, kazao je Čović.

Podsjećamo, poslanici iz reda HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas zahtjev za održavanjem hitne sjednice ovoga parlamentarnoga doma na kojoj bi se raspravljalo o njihovom prijedlogu za izmjenama Izbornog zakona.

Nakon neuspjelih pregovora oko izmjena izbornog zakonodavstva, HDZ će pokušati progurati vlasiti prijedlog promjena Izbornog zakona BiH. Gotovo je izvjesno da će HDZ-ov prijedlog podržati većina delegate iz RS-a, ali bez ikakvog stvarnog efekta jer takav prijedlog u konačnici ne može imati većinu. Jasno je da ovim manevrom Dragan Čović pokušava teret odgovornosti za neusvajanje promjena izbornog zakonodavstva prevaliti na SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića.

Poruka za međunarodnu zajednicu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je imao posebnu poruku i za međunarodnu zajednicu kojoj je rekao da ako nešto želi raditi da radi temeljito, a ne sa nekim alibijem u džepu.

“Ili obrnuto, treba nas pustiti da na jedan korektan i demokratski način preuzmemo odgovornost i da ubrzo napravimo svoj iskorak i na unutarnjem planu. Ovako svi igramo neku alibi politiku vjerujući da će neko za nas nešto uraditi, a taj neko uglavnom uradi simboličnu neku stvar. Jednom ste to uradili kroz ime Valentina Inzka, neki dan kroz ime Christiana Schmidta. Moje pitanje je što niste odmah sva pitanja riješili nametnutim odlukama pa da imamo i evropski put i drugačije uređenje BiH, drugačije odnose. Ako već imate ovlasti, uradite to i preuzmite odgovornost. Ovako, bojim se da je to mrcvarenje koje nema kraja”, zaključio je Čović.

Ono što je za Čovića simbolično je odluka o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca. Taj “simbolični” zakon doveo je do toga da se u javnom prostoru smanji negiranje genocida u Srebrenici. No, ne treba zaboraviti da je Čović dočekivao osuđene ratne zločince po povratku iz Haga, a nikada jasno nije rekao svoj stav o osuđenoj haškoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat. Čović je glasao i za zaključak SNSD-a krajem novembra kojim se tražilo poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Tada je taj svoj potez pokušao opravdati “ustupkom međunarodnoj zajednici”, ali za takav odnos prema žrtvama nema opravdanja i pored iznuđenog izvinjenja koje je uputio 2. decembra 2021. godine, podsjeća “Patria”.

Druga simbolična odluka za Čovića je, piše “Patria”, odluka Christiana Schmidta kojom suspenduje Zakona o nepokretnoj imovini RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH kao i odluka kojom se izmijenio i dopunio Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine odnosno jasno preciziralo koja je to imovina i da je država jedini titular do donošenja državnog zakona.

(SB)