Prije 31 godinu: Ključna sjednica Skupštine RS, Mladić – ‘To je ljudi genocid’


Dragan Kalinić je govorio o medijima u Sarajevu: Otvoreno govoreći raketirajmo to i uništimo …

Na današnji dan 1992. godine održana je jedna od ključnih sjednica takozvane Skupštine srpskog naroda u BiH.

Stenogrami otkrivaju da je na ovoj sjednici usvojena jedna od presudnih odluka  – Odluka o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH. Prema njoj su prioriteti srpskog naroda u BiH: državno razgraničenje sa druge dvije nacionalne zajednice; koridor (povezanost teritorije) između Semberije i Krajine; uspostavlјanje koridora u dolini rijeke Drine, eliminisanje Drine kao granice između srpskih država; uspostavlјanje granica na rijekama Uni i Neretvi; podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavlјanje u svakom od dijelova efektivne državne vlasti; izlaz Republike Srpske na more.

Mladić: To je lјudi genocid

Prilikom diskusije o strateškim ciljevima poslanicima Skupštine obratio se Ratko Mladić, govoreći kako je rat u BiH “… tek počeo tu i tamo”.

Govoreći o namjerama rukovodstva kazao je: “Lјudi i narodi nisu pilјci niti klјučevi u džepu pa ćemo ih premjestiti tamo-amo. To je lako reći a teško ostvariti… Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid”.

Na istoj sjednici je bilo govora i o medijima, a Dragan Kalinić tada poručuje:

“I konačno, poslјednja stvar, mada sam o tome htio da ranije govorim ali nije bilo ove Skupštine, to je uništenje Radio i Televizije. Znate, bio sam među onima koji su zagovarali da se to, zaista, uništi. Jer, ono što su Radio i TV napravili za potrebe Alije Izetbegovića i Stjepana Klјujića ravno je dejstvu dvije divizije. Oni su jako dobar posao obavili za sebe. Dajte da se oko toga dogovorimo. Šta ćemo sa onima koji još uvijek žive kao zmije u našim njedrima? Dajte da napravimo jedan plan šta ćemo sa tim, da donesemo odluku. Ako će taj televizijski dom i te antene biti na našoj teritoriji nemojmo ih uništavati onda sređujmo odašilјače. Ako neće biti otvoreno govoreći raketirajmo to i uništimo.”

JNA postala Vojska RS

Ista Skupština je, nakon što su Srbija i Crna Gora još u aprilu 1992. godine objedinjene u Saveznu Republiku Jugoslaviju, u svrhu prikrivanja agresije na BiH na današnji dan uspostavila paravojsku – Vojsku Republike Srpske.

Praktično je komanda Druge vojne oblasti JNA, koja je bila u nadležnosti 30. kadrovskog centra Generalštaba Vojske Jugoslavije, samo preimenovana u Vojsku RS-a. Ratni zločinac Ratko Mladić automatski preuzima funkciju komandanta ove vojske.

Ta vojska ostaće upamćena po brojnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a na koncu i po genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

U Haškom tribunalu su na doživotne robije osuđeni Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS-a, kao i bivši komandant Vojske RS-a Ratko Mladić, dok su na dugogodišnje kazne osuđeni i Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i drugi iz civilnog i vojnog vrha RS.

(Vijesti.ba)