PRIČA JE, IZGLEDA, MNOGO KOMPLIKOVANIJA: Muftija Grabus otkrio – “Već ranije smo prekinuli saradnju s Hrizostomom!”


“Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana”, naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, prenosi Preporod.info.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća, potvrdio je prof. dr. Nedžad Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV).

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.

“Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio mitropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitropolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost”, izjavio je sarajevski muftija za Agenciju Fena.

“Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana“, naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, prenosi Preporod.info.