PREOKRET U BAHMUTU: Ukrajinci potisnuli Ruse, šef Wagnera strahuje da će biti opkoljeni (VIDEO)


“Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju – tiranija neće vladati nigdje”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u srijedu da će vratiti svaki dio teritorija koji je Rusija oduzela Ukrajini, a njegovi vojnici na prvoj liniji ostvarili su teritorijalne dobitke u Bahmutu 

“Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju – tiranija neće vladati nigdje”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

“Moramo vratiti slobodu, sigurnost i Evropu u cijelu ukrajinsku zemlju”, dodao je. 

Njegovo obraćanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe, koje su učestvovale u teškim borbama u istočnoj regiji Doneck, rekle da su potisnule ruske trupe do dva kilometra u nekim mjestima u blizini Bahmuta. 

Sirski je kazao da su jedinice ruske plaćeničke formacije Wagner u nekim dijelovima zamijenjene jedinicama regularne ruske vojske. Ove slabije obučene jedinice sada su poražene, rekao je komandant. No dodao je: “Bitka za Bahmut se nastavlja.” 

Andrij Biletski, osnivač ukrajinskog bataljona Azov, naveo je na Telegramu da je teritorij potpuno slobodan od ruskih vojnika te da su najmanje dvije ruske brigade poražene i zarobljene. 

Kako su borbe odmicale, šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da se boji da će njegova jedinica biti opkoljena u borbama oko Bahmuta.