PREMIJER NOVALIĆ U ANKARI: S turskim ministrom razgovarao o ovim velikim projektima


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj, tokom koje će biti održan niz sastanaka sa predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika. Cilj posjete je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih sa privrednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalni premijer prvo se susreo sa ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom. Ovom sastanku su prisustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun.

Razgovaralo se o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.
Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama o zajedničkim projektima razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.

Premijer Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik, koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari poslije podne je održan sastanak s članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Republike Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.

Jedan od zaključaka donesenih na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje te da je Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.

Uz premijera Novalića, sastancima su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

(SB)