PREMIJER FBiH FADIL NOVALIĆ: ” Rastu bruto društveni proizvod, budžet i broj zaposlenih…” (VIDEO)


Novalić je istakao da se BiH ne može protiv negativnih posljedica braniti svojom monetarnom politikom.

“Taman kad smo počeli da obuzdavamo pandemiju i da se oporavljamo od negativnih posljedica počela je ukrajinska kriza. Osjećam neopisivu bol i tugu zbog nepravde i gubitka života nevinih ljudi i želim da vjerujem da će ova kriza da se što prije završi. Svjedoci smo raznih poremećaja kako političkih tako i socio-ekonomskih. To znači da ćemo još jednom morati načiniti dodatne napore kako bismo se što prije vratili životima kakve smo poznavali”

Novalić je istakao da se BiH ne može protiv negativnih posljedica braniti svojom monetarnom politikom.

“Najveći teret i odgovornost je na fiskalnoj politici, kao i na poreznoj politici. Bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo, imamo i nekoliko razloga za optimizam. U prilici sam predočiti najveći budžet u historiji Federacije BiH.

2021. godina je bila najuspješnija godinu za Federaciju ikada kada su upitanju BDP, izvoz i javnih prihoda. Realni rast BDP-a će se kretati između 6 i 7 posto. Sve procjene ukazuju na to da naša privreda nikada ranije nije proizvela više roba i usluga, kao prošle godine. Ovo što ističem nije vezano za rast cijena.

Ova godina će biti rekordna i po broju zaposlenih u Federaciji BiH”, istakao je Novalić.

Budžet je predložila Federalna vlada u ukupnom iznosu od blizu 5,6 milijaradi KM.

To je najvažniji finansijski akt FBiH i ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, pa je za petak sazvana i sjednica Doma naroda s ovom tačkom dnevnog reda u najavi.