Premijer Albin Kurti: Pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema - BH Vijesti

Premijer Albin Kurti: Pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema

Koorganizatori komemorativnog skupa su bili zamjenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nexhmeden Spahiu.

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je na komemorativnom skupu govorio na bosanskom jeziku, kazao je da pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema. Istakao je da se, kad god se približi godišnjica genocida u Srebrenici, prisjećamo 8.732 bošnjakih muškaraca i dječaka, kojima nije data ni najmanja nada za opstanak.

– Uvijek se sjećamo i muči nas činjenica da zločinci nikada nisu dobili zasluženu kaznu. Iako je Srbija smatrana odgovornom što nije zaustavila genocid, nikada se nije smatrala odgovornom za nemilosrdno činjenje i počinjeni genocid – kazao je Kurti.

Kurti je istakao da ni četvrt stoljeća poslije genocida, “Srbija još nije kažnjena za genocid u Srebrenici”. Kazao je da živimo u vremenu kada se dodaje “so na ranu” negiranjem genocida.
n je podsjetio i da je Skupština Kosova prije dvije godine usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Zastupnik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je kazao da je Srebrenica pojam za stradanje Bošnjaka. On je naglasio da se osim negiranja genocida u Srebrenici od strane Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska, negira i bošnjački narod i potkopava država BiH. Istakao je da se i narod Kosova, kao i Bošnjaci, suočavaju sa zataškavanjem i umanjivanjem zločina nad njima.

– Mi Bošnjaci u BiH isto imamo zadatak da afirmiramo sve međunarodne sudske presude, posebno dva suda UN-a, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu. I ne samo to, istražujte, nastavite istraživati zločine, zločini nad nama ne zastarijevaju. Progonite zločince imate državu, raspisujte potjernice i sudite, to je naša obaveza – kazao je Mehmedović.

Zamjenica kosovskog premijera Redžepi je podsjetila da su u Srebrenici ubijeni bošnjački muškarci svih uzrasta od strane Vojske Republike Srpske na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je osuđen za genocid i ratne zločine, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni” pod kontrolom i komandom MUP-a Srbije.

Ona je kazala da se kao čovjek uvijek pita odakle toliko mržnje u tim srpskim vojnicima i oficirima prema svojim komšijama sa kojima su zajedno živjeli i radili cijelog života.

Profesor Spahiu je govorio o desetljećima savezništva Albanaca i Bošnjaka, te podršci koju su istaknuti bošnjački lideri Alija Izetbegivić i Haris Silajdžić pružili na afirmaciji kosovskog pitanja. Spahiu je kazao da se o tome ne uči u školskim udžbenicima, ali da bi mladi trebali da shvate da bi Albanci mnogo više stradali da se prethodno nije dogodila Srebrenica, te da sloboda Kosova ima dug i žrtvama Srebrenice.