Predsjednik mostarskog SDP-a nakon HDZ-ovog rušenja mostarskog sporazuma krivca pronašao u omrznutoj SDA


Nakon HDZ-ovog rušenja mostarskog sporazuma oglasio se šef mostarskog SDP-a Arman Zalihić, inače zaslužan za predaju Mostara u ruke HDZ-a kada je njegov koalicioni partner NS bošnjačku izbornu pobjedu pretvorila u poraz. Tom priliom Zalihić je za rušenje pomenutog sporazuma uz sadašnjeg SDP-ovog koalicionog partneara HDZ optužio i omrznutu SDA, koju SDP i HDZ zajedno sa pojedinim strankama “Osmorke” svim sredstvima pokušavaju izgurati iz vlastu u Mostaru i HNK. Zalihićevo okrivljivanje HDZ-a na biračko tijele te stranke nema nikakv efekat tako da je njegova izjava prije svega upućena Bošnjacima kojima se SDA treba omrznuti okrivljivanjem i za ono za što ne snosi nikakvu krivicu. Optužujući SDA za rušenje mostarskog sporazuma jer navodno nije ispoštovala potpisano legitimno predstavljanje a HDZ-a jer mu nije padalo na pamet da isti realizuje Zalihić se pravi blesav i ne spominje da je njegov SDP zajedno sa ostatkom “Osmorke” sa tim istim licemjernim HDZ-im potpisao povijesni koalicioni sprazum na svim nivoima vlasti čije su temelj legitimno predstavljanje i izmjena izbornog zakona. Ako je HDZ-ov mostarski sporazum sa SDA prevara građana Mostara ko to garantuje da HDZ-ov sporazum sa “Osmorkom” nije prevara građana BiH, možda činjenica da je temelj tog sporazuma pristanak na sve zahtjeve HDZ-a.  U Zalihićevom obraćanju vrhunac licemjerja je pozivanje na presude Sejdić i Finci, Zornić i Pilav i to nakon što je njegov SDP i ostatak “Osmorke” potpisao koalicioni sporazum sa HDZ-om koji je u potpunosti anulirao sve te presude i zabetonirao diskrininaciju ne samo u Mostaru (kako tvrdi za mostarski sporazum) nego i u čitavoj Federaciji.

Arman Zalihić: “Njihov ‘povijesni’ sporazum za nas je, od potpisivanja, prevara građana Mostara. SDA se obavezala osigurati legitimno predstavljanje, iako su znali da bez ruku SDP-a i DF-a ne mogu provesti ono što su pokušali dogovoriti u Neumu. HDZ se obavezao na izmjene statuta Mostara iako su u startu znali da potpisano rješenje neće podržati”, navodi Zalihić:

“I dvije godine je Salem M. sve držao pod ćilimom (od 6000 KM) pa ponudio vijećnicima na usvajanje baš kad je pukla ljubav na višim nivoima. Onda kad se slabovidnom Bakiru izoštrio vid pa nakon desetljetnog sijela u HDZ-u ugledao ‘previsoki toranj crkve u Mostaru’. Salemu M. se ipak jedno mora priznati, ostao je dosljedan statutu kojeg je potpisao iako je za nas bio neprihvatljiv. Onako neotesano, kako jedino i zna, uspio je pomnožiti s nulom vijećnike HDZ-a, od kojih ozbiljnije djeluju članovi kućnog savjeta. A ‘pravni eksperti’ HDZ-a jučer su uspjeli predložiti 2 i po’ prijedloga mostarskog Statuta, ne glasavši ni sami za svoje prijedloge.”

“Iz svega Kordić će izvući najdeblji kraj, samo mu još to niko nije rekao. Šteta”, navodi Zalihić.