PREDSJEDAVAJUĆA INTERRESORNE GRUPE: “Mislim da su i predstavnici HDZ-a i SNSD-a napokon shvatili…”


Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu,..

…Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, izjavila kako misli da su građani BiH umorni čekajući na implementaciju obaveza BiH prema Vijeću Evrope.

“Ovoliko godina čekaju da uklonimo diskriminaciju iz Ustava i izbornog sistema BiH i svima onima koji nisu samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati da imaju pravo da mogu biti kandidati na izborima. To je međunarodna obaveza BiH i to moramo prvo uraditi”, smatra Čolo.

Po njenim riječima, prvo je pet presuda Suda iz Strazbura, ostalo je sve predmet dogovora.

“Mislim da su i predstavnici HDZ-a i SNSD-a napokon shvatili da je to neminovnost, da se Ustav mora promijeniti i mi moramo na tom planu raditi”, rekla je Čolo.

Dodala je kako je malo brine stav iz RS-a, jer „predsjednik Dodik stalno govori da on ne želi da ide u promjene Ustava, ali pet presuda Suda iz Strazbura su obaveze i Dodika, nisu samo obaveze ljudi u Federaciji BiH“.

Istaknula je da, ako BiH hoće da ide naprijed, onda mora ispoštovati presude, mora ispoštovati preporuke ODIHR-a. “Prva preporuka ODIHR-a u svim izvještajima od 2010. godine je implementacija presuda iz Strazbura. To je prva preporuka ODIHR-a koja se odnosi na tehničko unapređenje izbornog procesa. Bez presuda Suda iz Strazbura nema ništa”, rekla je Čolo.

Kada je u pitanju asimetričan izbor u Predsjedništvu BiH, kazala je da kao neko ko dolazi iz SDA i kao pravnik smatra da u jednom organu ne možete imati asimetričan izbor članova Predsjedništva.

“Jednog da birate direktno iz RS-a, time je njegov legalitet i legitimitet jači. A dvojicu da birate indirektno, da li u Parlamentu Federacije ili u parlamentu države BiH. To po nama nije prihvatljivo. Moramo tražiti neko drugo rješenje”, navela je Čolo.

Po njenim riječima, ovo su jako delikatne stvari.

“Mi smo ovaj Ustav dobili sa Dejtonom. Radili su ga stranci, oni žele da nam pomognu, moramo tražiti neka adekvatna rješenja”, smatra Čolo.

Istaknula je da je Parlament BiH jedini odgovoran da implementira presude Suda u Strazburu, „ne može to niko drugi uraditi, ne  mogu to lideri uraditi nigdje drugo“.

“Mogu se dogovarati, ali to moramo uraditi mi ovdje, i ne samo pozicije nego i opozicija”, navela je ona.

(Fena)