POVEĆANA KAZNA: Vinku Martinoviću Šteli 10 godina zatvora


Vrhovni sud RH povisio je na deset godina kaznu nekadašnjem haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru. Nakon što je prvotno dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo je tražilo strožu kaznu.

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. ‘Kažnjeničke bojne’, u martu 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu, inače muslimanku, ubili su kako bi se domogli njezinog stana. Nekretninu su kasnije prodali.

Za taj je zločin Štela 1998. nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je pet dana prije njegova izručenja Haškom sudu u augustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Kasnije je dva puta Martinović oslobađan krivnje, piše Telegram.

U novembru 2016., nakon četvrtog procesa ipak je proglašen krivim. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je iskaz ključnog svjedoka Đine Zekana, jednog od pripadnika Martinovićeve postrojbe koji je opisao kako je izvršeno ubojstvo Jasmine Đukić. Njegov iskaz povezan je s iskazima ostalih svjedoka koji su opisali kako je Martinović tražio da se riješe pištolja kojim je žena ubijena.

U međuvremenu je Martinović odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Vrhovni sud sada mu je povisio kaznu smatrajući da se samo na taj način može pokazati pogibeljnost ovakvih kaznenih djela. Nisu kao olakotnu okolnost prihvatili dug protek vremena od ubistva Jasmine Đukić.

“Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost”, obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.

Martinović u ovom trenutku nije dostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći 2016. svega par sati prije izricanja presude. Hrvatska sada može ovu pravomoćnu kaznu ustupiti BiH gdje se Martinović nalazi i čije državljanstvo ima.

(hercegovina.info)