POTRESNO SVJEDOČENJE O ZLOČINIMA KOD ZVORNIKA: Sestru živu zapalili, kćerku silovali, komšije ubili


Rade Grujić optužen je da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Tužiteljica Eldina Biuk pročitala je iskaz svjedokinje, ali nije pominjala njeno ime, jer je majka oštećene i zaštićene svjedokinje A-3.

Svjedokinja je izjavu dala u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona 2009. godine u predmetu Tihomir Jasikovac i drugi. U iskazu je navela da je do maja 1992. godine živjela u selu Liplje s mužem, kćerkom, sinom i nepokretnom sestrom o kojoj je brinula, piše Detektor.

Ona je navela da je Đuzina kuća bila najveća u selu i najbogatija, te da su vlasnicu maltretirali da im kaže gdje je sakrila novac i zlato.

“Tek kada su joj glavu stavili na panj, rekla je gdje su pare i zlato“, stoji u iskazu svjedokinje.

Svjedokinja je u izjavi navela da misli da je Tihomir Jasikovac bio glavni jer je naređivao vojnicima da izvode muškarce, Bošnjake, zatvorene u kućama i tuku ih, dok su djevojke i mlađe žene svakodnevno vodili na silovanje.

“Moja kćerka je silovana. Nikad je nisam pitala od koga jer ne bih mogla podnijeti, ali vidjela sam da stalno plače, da je raščupana i isrpljena“, navela je svjedokinja u iskazu koji je pročitala tužiteljica.

Ona je rekla da su Minu Fehrić vezali za akumulator jer nije dozvoljavala da je siluju, te je preminula od udara struje, a njenu kćerku i još jednu ženu su najviše odvodili i silovali.

Prema iskazu svjedokinje, izvjesni Milan Grujić je, nakon što mu je pokazala gdje je sakrila novac i zlato, sjekirom ubio Fatiju Uzunović u blizini ograde, te natjerao njenog sina da je ukopa.

Nakon devet dana zatočeništva u Đuzinoj kući, svjedokinja je rekla da se jedno jutro zapucalo i da su im rekli “bježite sada vašima“.

Branilac optuženog, Radivoje Lazarević, prigovorio je na zakonitost iskaza, navodeći da je svjedokinja saslušana u drugom predmetu, te da upozorenja koja su joj tada data nisu u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

“Kompletan predmet je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dostavljen nama i u ovom predmetu ima još mnogo osumnjičenih“, odgovorila je tužiteljica Biuk na prigovor.

Rade Grujić optužen je da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 12. juna.