Poljoprivrednici ogorčeni: KS ima budžet od 1,2 milijarde KM, a ništa ne pomaže u proljetnoj sjetvi - BH Vijesti

Poljoprivrednici ogorčeni: KS ima budžet od 1,2 milijarde KM, a ništa ne pomaže u proljetnoj sjetvi

– Vlada FBiH je za poljoprivredu u predloženom budžetu izdvojila 106 miliona KM, što je u odnosu na 2021. povećanje od 19 miliona KM. To je rekordan iznos za poljoprivrednike. Ovom iznosu treba se dodati i gorivo u vrijednosti od četiri miliona KM koje će dobiti poljoprivrednici sa prijavljenim obradivim površinama – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Naš sagovornik ističe kako su poljoprivrednici razočarani odnosom pojedinih federalnih zastupnika, kao i inertnošću kantonalnih vlasti.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

 

– Pojedini zastupnici blate Vladu FBiH čija je krivica mnogo manja od Parlamenta FBiH koji još nije usvojio budžet. Neka svi znaju, krivi su federalni parlamentarci. Evo, javno pitam, zašto kantoni nisu reagovali, svi imaju usvojene budžete, znači operativni su. Izuzev Srednjobosanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona, svi ostali kantoni povećali su budžete u odnosu na 2021.

Evo, u Kantonu Sarajevo imaju budžet od 1,2 milijarde KM, pa šta su uradili za poljoprivrednike. Ništa, baš kao što je slučaj i u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu… – ističe ogorčeni Bićo.