Poljoprivrednici o novčanoj podršci: Novalićeva vlada sve je pripremila, sada nova vlast treba to da implementira - BH Vijesti

Poljoprivrednici o novčanoj podršci: Novalićeva vlada sve je pripremila, sada nova vlast treba to da implementira

– Sastanak je održan na našu inicijativu. Novom ministru smo kazali da očekujemo da se ubrzano implementira ono što je prošla Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem pripremila i usvojila. Pri tome mislimo na isplatu 164 miliona KM na ime podsticaja za 2023. godinu što je stavka u Budžetu FBiH.

Ministar Hrnjić je praktično došao na gotovo. S obzirom na to da dolazi iz ove branše, nadamo se da ćemo imati dobru saradnju – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, i dodaje:

– Već smo u drugoj polovini maja, a poljoprivrednici nisu dobili novac za četvrti kvartal 2022. i prvi kvartal 2023. Tražili smo da se to ubrza, da se redovno isplaćuje.

– Vidite kakva je katastrofa u Bosanskoj krajini, u Unsko-sanskom kantonu. Tamo su poplavljena ogromna poljoprovredna zemljišta, što će imati negativne posljedice. A još je preostalo da se uradi 40 posto proljetne sjetve.

Ne smije se zaboraviti da smo imali nikad skuplju jesenju sjetvu, a sada je otkupna cijena žitarica na berzama svega tridesetak feninga. Da bi proizvođači bili na nuli, cijena bi morala biti najmanje 60 feninga – naglasio je Bićo.