Politico: Povlađivanje Putinu obija se o glavu Vučiću


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić godinama je pokušavao održavati dobre odnose s Rusijom i Evropskom unijom, kojoj se njegova zemlja želi pridružiti.

No, posljednjih dana to mu ide malo teže, piše Politico u članku “Povlađivanje Putinu obija se o glavu Vučiću”.

Ruska invazija na Ukrajinu stavila je Vučića u akutnu dilemu i već je dovela Srbiju u sukob s EU, Sjedinjenim Državama i drugim silama jer odbija uvesti sankcije Moskvi.

Kao odgovor na Putinov rat, Vučić je svoju ravnotežu pokušao podići na novu razinu. Izjavio je “podršku teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, a njegova vlada podržala je rezoluciju UN-a u kojoj se osuđuje ruska agresija.

No, odbacio je pozive da se prikloni EU sankcijama, navodeći odbijanje Rusije da uvede takve mjere Srbiji 1990-ih.

Izbori idućeg mjeseca

Čak i da se Vučić, koji se kandidira za reizbor idućeg mjeseca, sada želi odlučno okrenuti Zapadu, to bi bilo teško učiniti – dobrim dijelom zbog politike koju je vodio.

Politico piše da je Srbija jako ovisna o ruskim energentima, a Moskva uživa snažnu podršku dijela srpskog stanovništva, potaknuta proputinovskom propagandom koju su godinama podupirali tabloidni mediji lojalni Vučiću.

Ta je potpora bila u potpunosti vidljiva u petak navečer, kada su tisuće prosvjednika – od kojih su neki mahali ruskim zastavama i nosili slike Putina – marširali centrom Beograda kako bi pokazali svoju potporu Moskvi.

Skup je bio u oštroj suprotnosti s masovnim prosvjedima diljem Europe na kojima se osuđuje ruski rat protiv Ukrajine.

– Vučić se nalazi u teškoj i neugodnoj situaciji koju je u velikoj mjeri stvorio – rekla je Aleksandra Tomanić, izvršna direktorica Europskog fonda za Balkan, nevladine organizacije koja radi na jačanju demokracije i poticanju europskih integracija u regiji.

Odnos Srbije i Rusije blizak je još od raspada Jugoslavije 1990-ih. Rusija se protivila NATO-vom bombardiranju Srbije 1999. zbog represije Beograda nad etničkim Albancima na Kosovu.

Moskva je također bila moćan i glasan saveznik Beograda u odbacivanju proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije 2008. i blokiranju pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama.

Putin je nekoliko puta posjetio Srbiju i srdačno je dočekan kao prijatelj zemlje od strane političkog vodstva i velikog dijela stanovništva.

U studenom prošle godine Vučić je posjetio Putina u ruskom gradu Sočiju i dvojica predsjednika zaključili su, “nevjerojatan” dogovor o plinu, zadržavajući cijene na istoj razini i povećavajući opskrbu čak i dok se ostatak balkanske regije suočava s krizom.

Neki analitičari tvrde da te dvije zemlje nisu tako prirodni politički partneri, ali je narativ ipak zavladao velikim dijelovima srpskog stanovništva, dijelom zato što ga potiču politički lideri.

– Putinova i ruska popularnost dostigla je nadrealne razine u srpskoj javnosti. Svaki pojedini političar se boji da bi, ako učini bilo što što se smatra antiruskim, to naljutilo značajan dio njihovih birača – rekao je Vuk Vuksanović, analitičar Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da je Rusija daleko najpopularniji izbor kada su Srbi upitani na koju se moć trebaju najviše osloniti za svoju nacionalnu sigurnost.

Ista anketa, provedena za istraživačku organizaciju Balkans in Europe Policy Advisory Group, također je pokazala da dvije trećine Srba ima “vrlo pozitivno” mišljenje o Putinu.

Uteg za članstvo u EU

U tom kontekstu, svaki veći raskid s Moskvom mogao bi izazvati previranja baš u trenutku kada se Srbija suočava s parlamentarnim i predsjedničkim izborima 3. travnja.

– Doslovno bi bilo dovoljno da ruski veleposlanik izađe s izjavom u kojoj optužuje srpsku vladu da je izdala srpsko-rusko prijateljstvo u korist onih koji su bombardirali Srbiju i oduzeli Kosovo i nastao bi nezamisliv politički kaos – predvidio je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji dodatni je uteg za njihovo članstvo u EU, pošto se očekuje i od kandidata za članstvo da slijede vanjsku politiku EU. Rezolucija Europskog parlamenta kojom se osuđuje ruski rat u Ukrajini izdvojila je Srbiju zbog kritika sankcija.

Rezolucija, usvojena velikom većinom prošlog tjedna, “snažno žali zbog nesvrstavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, što šteti njenom procesu pridruživanja EU”.

Analitičari i prodemokratski aktivisti dugo su se žalili da je EU prema Vučiću bila premekana i kada je u pitanju njegov odnos prema Rusiji i autoritarne tendencije kod kuće.

(Vijesti.ba / Net.hr)