Političari iz RS-a će svoj nerad u institucijama BiH mjesečno naplatiti više od 100 hiljada KM


Odluka o bojkotu rada institucija BiH uopće neće zabrinuti političke predstavnike iz RS-a s obzirom na to da će hiljade maraka i dalje redovno primati na svoje račune, koliko god ne budu radili, iako se slobodno može reći da se ni do sada nisu pretjerano naradili.

Kako su naglasili, ne povlače se iz Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, samo neće učestvovati u radu i donošenju odluka sve dok se ne pronađe za njih prihvatljivo rješenje za Krivični zakon BiH, kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici.
Dok čekaju da se desi neko čudo, usput će u Narodnoj skupštini RS-a donijeti zakon kojim se kažnjava svako ko RS naziva genocidnom tvorevinom i još jedan kojim se odbacuju Inzkove odluke.

Odluku o bojkotu su donijeli, podsjećamo, jer se ne slažu sa zakonskim rješenjem da se za negiranje genocida odgovara krivično. Dakle, traže slobodu da mogu negirati genocid i veličati ratne zločince.

A koliko će građani Bosne i Hercegovine platiti političkim predstavnicima RS-a za njihov bojkot? U računicu ćemo uzeti samo jedan mjesec i osnovnu platu.

Član Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Milorad Dodik, ima osnovnu mjesečnu platu (bez naknade za prijevoz i topli obrok) – 4.750 KM.

Osnovna plata zastupnika/delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH (Zastupnički i Dom naroda) iznosi 3.990 KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija mjesečno inkasira osnovnu platu 4.275 KM, dok državni ministri imaju osnovnu platu 4.037 KM.

Napomena! Dodajmo na ove osnovne iznose i novac za topli obrok, prijevoz, odvojeni život i komisije (koje se plaćaju dodatno ukoliko je sastanak zakazan nakon 16 sati, odnosno poslije kraja radnog vremena).

Koliko političara bojkotuje?

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH ima 13 zastupnika iz reda srpskog naroda (pet iz Kluba SNSD-a, pet iz Kluba SDS-PDP-DNS i tri iz Srpskog kluba).

To su: Snježana Novaković Bursać, Dragan Bogdanić, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Sanja Vulić, Mirko Šarović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Nenad Nešić, Nenad Stevandić, Jakov Galić i Obren Petrović.

Mjesec (ne)rada 13 zastupnika građane BiH košta 51.870 KM samo za osnovnu platu.

U Domu naroda Klub Srba ima pet delegata. To su Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Mjesec (ne)rada 5 delegata građane BiH košta 19.950 KM samo za osnovnu platu.

U Vijeću ministra BiH Zoran Tegeltija (SNSD) je predsjedavajući, a bojkotu se pridružuju i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović i ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić.

Mjesec (ne)rada predsjedavajućeg i tri ministra građane BiH košta 16.386 KM samo za osnovnu platu.

Milorad Dodik ulogu člana Predsjedništva mjesečno naplati, kako smo već rekli, 4.750 KM plus ostali dodaci.

Kada saberemo dobit ćemo iznos od 92.956 KM, koliko će srpski predstavnici u institucijama BiH naplatiti mjesečno, bez doprinosa, ukoliko i u narednom periodu nastave bojkot.

Ipak za nadati se da će se politički čvor što prije riješiti, a situacija stabilizirati. Treba istaći i da su tokom augusta godišnji odmori, a naredna sjednica Parlamenta bi se trebala održati u septembru. Za sada nije poznato da li će se Dodik pojavljivati na sjednicama Predsjedništva BiH.

Index.ba