POLITČKI DILETANT I GUBITNIK! Nermin Nikšić: “Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako…


Sve je izvjesnije da će Nermin Nikšić umjesto na poziciji federalnog premijera završiti na birou rada zašto je po mišljenu tog osvjedočenog politčkog diletanta i gubitnika kriv Bakir Izetbegović prrdsjednik stranke koja je od Nikšićevog SDP-a na proteklim izborima osvojila skoro duplo više glasova. Kao i kod svakog gubitnika i kod Nikšića zadnja umire nada a Nikšićeva nada je osvjedočeni neprijatelj države BiH Visoki predstavnik Christian Schmidtk koji je Nikšiću i njegovm SDP-u zamjenio davno upokojenog komunističkog diktatora Josipa Broza.

Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako SDA nije dio većine. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta.

Time se SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja. Naravno, kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruka došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA.

Ne očekujem da će se nešto promijeniti ni kad je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti.

Refik Lendo očito nije informiran da postoji jasno izražena parlamentarna većina u oba doma, te da bez obzira na podršku SDA i njenih partnera ne bi mogao biti izabran u rukovodstvo Federacije bez podrške te većine. Koalicije su stvar parlamentarnih stranaka i većina je u tom smislu već formirana.

Njegovo pismo je još jedna dimna zavjesa i SDA-ov unaprijed isplanirani korak odugovlačenja i odvraćanja pažnje od činjenice da rukovodstvo FBiH ne uspostavlja većinu nego potvrđuje da ona postoji.

Lendo treba razgovarati sa gospođom Bradara i gospodinom Stojanovićem i završiti obavezu imenovanja predsjednika FBiH, a nakon priloženih potpisa parlamentarne većine i proceduralni dio obaveze oko potvrđivanja legalnosti i parlamentarne podrške za novog premijera i Vladu FBiH. Sve drugo je igrokaz u kojem SDP sa partnerima neće učestvovati“, navodi se.