Policija pokucala na vrata čovjeku iz Karlovca koji je tukao konja i to prenosio uživo: NALAZ VETERINARA ŠOKIRAO JAVNOST
Nakon što javnost saznala za live na Facebooku, kojeg je emitirao muškarac uvjeren da je njegovo premlaćivanje konja zabavno, tisuće ljudi diljem zemlje bili su zgroženi nasilničkim ponašanjem, a mnogi su bili sigurni da se radi o kaznenom djelu. Zakonodavac je, naime, zlostavljanje životinje proglasio ilegalnim. Zbog toga je, sasvim očekivano, karlovačka policija muškarcu pokucala na vrata.

Kako javlja portal Danas.hr, riječ je o vlasniku konja s područja Orlovca kraj Karlovca. Policija je u srijedu trakom ogradila kuću vlasnika konja te su provodili pretragu prostora. Muškarac je potom uhićen. Na teren je stigao i veterinar koji je pregledao konja te kaže da je životinja u “odličnom stanju”.

– Policijski službenici Policijske postaje Karlovac s ispostavom Vojnić su temeljem zaprimljenih dojava i objava u medijima snimke muškaraca koji zlostavljaju i muče životinju, započeli kriminalističko istraživanje kaznenog djela Ubijanje ili mučenje životinja u cilju otkrivanja mjesta događaja i počinitelja kaznenog djela. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavijestit će se Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija zbog uključivanja i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti – objavili su iz Policijske uprave Karlovačke.

Mišljenje veterinara šokiralo je mnoge ljubitelje životinja, kojima nije jasno kako je moguće da je životinja u dobrom stanju, a evidentno je zlostavljana. Iz udruge Prijatelji životinja u srijedu su slučaj prijavili Državnom inspektoratu. U detaljnoj prijavi, potkrijepljenoj saznanjima o identitetu počinitelja i dokazima i o njegovom ranijem zlostavljanju konja, čime se muškarac hvalio na društvenim mrežama, navodi se nužnost žurnog inspekcijskog nadzora.

Podsjetimo, u javnost je dospjela snimka na kojoj se vidi kako se muškarac iživljava na konju mlateći ga dugačkom letvom. U jednom trenutku na snimci se čuje glas koji moli: “Dobro je, dobro je, nemoj ga više…”. Više puta isti glas moli napadača da stane, ali ovaj je uporan. Video je objavljen na Facebooku i prenosio se uživo pa su neki u komentarima objavljivali emotikone smijanja, kao da ih to zabavlja.

U jednom trenutku kamera kruži prostorom te se vidi da je riječ o trošnoj štali od cigle, na trenutak se vidi i tele s markicama na ušima. Premda ga na ovoj snimci ne dira, Prijatelji životinja .smatraju da je snimka dovoljno uznemirujuća i pokazuje da muškarac ovakvo kršenje zakona vidi prilično normalnim, zbog čega smatraju da mu treba oduzeti sve konje i krave te mu zabraniti držanje i nabavljanje novih životinja.

– Znanstvena istraživanja u psihologiji i kriminologiji potvrdila da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije i prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava – poručili su iz Prijatelja životinja.