Polar vortex se približava, Pripremite se na gadost koja stiže
Nakon kratkog perioda ugodnih vremenskih prilika, očekuje se novo pogoršanje vremena u Hrvatskoj. Već večeras možemo očekivati povremenu kišu, no glavna prijetnja stiže krajem četvrtka i tijekom noći na petak.

Meteorolozi upozoravaju na jačanje juga koje će u četvrtak donijeti olujne udare vjetra na nekim područjima. Osim toga, nizak tlak zraka izazvat će izraženu plimu, s posebnim naglaskom na petak i subotu, što povećava rizik od poplava duž obalnih područja, izvješćuje Istramet.

Stiže hladna fronta

Noć na petak donosi prolazak fronte s naglim okretanjem vjetra na jugozapadnjak, praćeno obilnim kišama i grmljavinom. Tijekom samo nekoliko sati može pasti više od 50 mm kiše, što će vjerojatno izazvati lokalno bujanje potoka i rijeka. Nestabilno vrijeme zadržat će se i tijekom dana nakon prolaska fronte.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavio je da će promjenljivo i nestabilno vrijeme zahvatiti Hrvatsku barem do kraja tjedna, što će rezultirati povišenim do ekstremnim vodostajima na rijekama Kupi, Savi i Dravi.

Nakon jučerašnjeg nevremena, novo izraženije pogoršanje očekuje se prvo u petak, a potom i u nedjelju. DHMZ upozorava građane da redovito prate razvoj meteorološke i hidrološke situacije putem službenih mrežnih stranica.

Polar vortex

Popularni meteorolog Dino Dundic na Facebooku je objavio svoja najnovija predviđanja za ovaj mjesec:

“Kako sam već rekao druga trećina novembra donosi ledena spuštanja put našeg dijela Europe uz jak i leden sjeverac, na Jadranu pravu ledenu Buru, prema novim izlazima modela.

PV (Polar Vortex) bi krenuo s svojim ledenim naletom put nas na cca 11.11.2023”, poručio je Dundić.