POJAŠNJENJE HAŠKE GLASNOGOVORNICE: Presudom utvrđeno postojanje srpskog UZP-a, ali ne njima dvojici


Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata od najmanje avgusta 1991. godine sa ciljem trajnog nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je sudjelovao određeni broj zvaničnika, bilo političkih, vojnih ili policijskih iz Srbije, RS te iz SAO Krajine u Hrvatskoj. Sudjelovanje Stanišića i Simatovića u tom udruženom zločinačkom poduhvatu nije dokazano izvan razumne sumnje

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, osudilo na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u historiji suda u Hagu, te su oni do sada su prvi funkcioneri Srbije koji su proglašeni krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH.

U izjavi za portal “Avaza”, Helena Egleston (Eggleston), glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove potvrdila je da je ovom presudom utvrđeno postojanje UZP-a.

– Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata od najmanje avgusta 1991. godine sa ciljem trajnog nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je sudjelovao određeni broj zvaničnika, bilo političkih, vojnih ili policijskih iz Srbije, RS te iz SAO Krajine u Hrvatskoj. Sudjelovanje Stanišića i Simatovića u tom udruženom zločinačkom poduhvatu nije dokazano izvan razumne sumnje – izjavila je Egleston.