Pogrešni američki koraci po Kosovu i Srbiji - BH Vijesti

Pogrešni američki koraci po Kosovu i Srbiji


Postupci Gabriela Escobara, američkog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu integriteta i nepristranosti američkih diplomatskih napora. Činjenica da izložbe njegove supruge finansira sponzorira Vlada Srbije dovodi u sumnju njegovu sposobnost da djeluje objektivno i podriva kredibilitet njegove uloge posrednika u regionu. Imperativ je da američki zvaničnici daju prioritet transparentnosti i izbjegavaju sve potencijalne sukobe interesa koji bi mogli ugroziti njihovu djelotvornost i narušiti povjerenje.

VUDI XHYMSHITI


Nedavna otkrića u The New York Timesu rasvjetljavaju navodne kriminalne veze predsjednika Vučića u vezi s trgovinom drogom i ubistvima. Dok su lokalni mediji dugo izvještavali o ovim optužbama, State Department odlučio je ostati upadljivo šutljiv, dovodeći u pitanje svoju posvećenost održavanju pravde i vladavine prava.

Još više zabrinjava aktivno učešće američkih diplomata u prijetnjama demokratski izabranoj vladi Republike Kosovo, koju predvode premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani. Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i euroazijska pitanja te specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan, više puta davao je zloslutne izjave i ukazivao na želju da se zbaci vlada Kosova. Ove alarmantne akcije, u kombinaciji s činjenicom da izložbe Eskobarove supruge finansira i sponzorira Vlada Srbije, izazivaju zabrinutost u vezi s potencijalnim sukobom interesa i nepristranošću diplomatskih napora SAD-a.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Chris Hill čini se da je potpuno skrenuo s kursa. On sada izaziva sumnju da li se kosovski demokratski premijer može uopće smatrati partnerom Sjedinjenih Američkih Država.

Nadalje, primjedbe koje su navodno dali američki zvaničnici, a kako je izvijestio novinar Tim Judah iz The Economista, otkrivaju duboko uznemirujući način razmišljanja unutar diplomatskog kora. Prezir iskazan prema premijeru Kurtiju, posebno komentar da “nema utjecaja na njega, da nije korumpiran”, otkriva uznemirujuću želju da se uključi diplomatija prinude i podrži pojedince spremne kompromitirati demokratske vrijednosti.


Premijer Albin Kuri i predsjednica Vjosa Osmani

Posljedice ovih pogrešnih akcija protežu se izvan Kosova i Srbije. Kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država kao šampiona demokratije i ljudskih prava na Zapadnom Balkanu sada je doveden u pitanje. Neuspjeh State Departmenta da zauzme čvrst stav protiv Vučićevih navodnih kriminalnih veza i njegovo odbijanje da sankcionira korumpirane zvaničnike u svojoj administraciji ukazuje na nedostatak dosljednosti i integriteta u američkoj vanjskoj politici.

Štaviše, naivno je i opasno uvjerenje da Srbija može poslužiti kao stabilizirajuća sila u regionu, povezujući je sa Zapadom i distancirajući je od Rusije. Nespremnost Srbije da uvede sankcije Rusiji i prevladavajuće prorusko raspoloženje među njenim stanovništvom potkopavaju svaku nadu u istinsku zapadnu integraciju. Svrstavajući se na stranu s Vučićem, čija prošlost uključuje služenje pod vodstvom Slobodana Miloševića i podršku srpskim ratnim zločincima, američke ambasade na Kosovu i u Srbiji namjerno ignoriraju zločine počinjene tokom tog mračnog perioda historije. Ovo zanemarivanje bolne prošlosti regiona izaziva sumnju u sposobnost američkih diplomata da shvate i riješe složene međunarodne sukobe.

Za sekretara Blinkena i njegov tim ključno je da preispitaju svoj pristup situaciji na Kosovu i u Srbiji. Sjedinjene Američke Države trebale bi biti nepokolebljive u svojoj podršci demokratiji, ljudskim pravima i samoopredjeljenju, a ne da se usklađuju s autokratskim režimima i potkopavaju suverenitet nove države. Ugled i kredibilitet američke diplomacije su u pitanju i od suštinske je važnosti da se ispravi šteta uzrokovana ovim loše osmišljenim politikama.

Sjedinjene Američke Države, kao svjetionik demokratije i pobornik ljudskih prava, moraju preispitati svoje saveze i osigurati da su njihove akcije usklađene s deklariranim vrijednostima. Imperativ je dati prioritet principima transparentnosti, odgovornosti i poštovanja demokratskih institucija na Zapadnom Balkanu.

Ne treba olahko odbaciti otkrića oko navodnih kriminalnih veza predsjednika Vučića. Umjesto da zatvaraju oči ili se upuštaju u nedoumice, SAD bi trebale zauzeti snažan i principijelan stav protiv korupcije i kriminala, bez obzira na geopolitička razmatranja. Sjedinjene Američke Države mogu poslati jasnu poruku da se čvrsto zalažu protiv korupcije a u korist vladavine prava.

Postupci Gabriela Escobara, američkog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu integriteta i nepristranosti američkih diplomatskih napora. Činjenica da izložbe njegove supruge finansira sponzorira Vlada Srbije dovodi u sumnju njegovu sposobnost da djeluje objektivno i podriva kredibilitet njegove uloge posrednika u regionu. Imperativ je da američki zvaničnici daju prioritet transparentnosti i izbjegavaju sve potencijalne sukobe interesa koji bi mogli ugroziti njihovu djelotvornost i narušiti povjerenje.

Sjedinjene Američke Države moraju priznati da je u pitanju njihov kredibilitet kao branitelja demokratije. Slijedeći kratkovide strategije i usklađivanje s autokratskim liderima, SAD riskiraju da izdaju same principe koje tvrde da podržavaju. Narod Kosova, koji se dugo i teško borio za svoju nezavisnost i demokratiju, zaslužuje nepokolebljivu podršku svojih međunarodnih saveznika, a ne pokušaje da ih potčine hirovima autoritarnog režima.

Sekretar Blinken i njegov tim moraju iskoristiti ovaj trenutak kao priliku za razmišljanje i korekciju kursa. Vrijeme je da Sjedinjene Američke Države preispitaju svoj pristup Zapadnom Balkanu, daju prioritet demokratskim vrijednostima nad geopolitičkim interesima i da čvrsto stave podršku narodu Kosova. Svijet gleda i od suštinske je važnosti da Sjedinjene Američke Države potvrde svoju posvećenost demokratiji, pravdi i ljudskim pravima u ovom kritičnom regionu.

Postupci američkih ambasada na Kosovu i u Srbiji, zajedno s rukovodstvom sekretara Blinkena, u njihovim pogrešnim naporima da primoraju Republiku Kosovo da se potčini Srbiji, koja je naklonjena Kremlju, duboko su zabrinjavajuća. Prijeteći demokratski izabranoj vladi i usklađivanju s liderima umiješanim u kriminalne aktivnosti, Sjedinjene Američke Države potkopavaju vlastiti kredibilitet i ugrožavaju potragu za pravdom i demokratijom na Zapadnom Balkanu. Krajnje je vreme za ponovnu procjenu američke vanjske politike u regionu, one koja podržava demokratske vrijednosti daje prioritet ljudskim pravima i osigurava suverenitet i samoopredjeljenje naroda Kosova. Samo kroz takvu reevaluaciju Sjedinjene Američke Države mogu povratiti svoju ulogu istinskog šampiona demokratije na globalnoj sceni.

(Izvor: thefrontliner.uk)