Podignuta optužnica: Predsjednik SDP-a Kalesija u Dom zdravlja zaposlio svog potpredsjednika - BH Vijesti

Podignuta optužnica: Predsjednik SDP-a Kalesija u Dom zdravlja zaposlio svog potpredsjednika

Kako se navodi u optužnici do koje je došao Faktor, Osmanović je za zapošljavanje Hasanovića iskoristio program sufinansiranja zapošljavanja, objavljen 27. februara 2018. godine i trajao do 31. decembra 2018. godine, koji se odnosi “na sticanje prvog radnog iskustva za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina”.

Prema navodima iz optužnice, posao je na kraju dobio 50-godišnji Fuad Hasanović, diplomirani inžinjer matematike.

Tekst oglasa utvrdio je Ibrahim Kurtić, viši referent za opće, pravne i kadrovske poslove i poslove javnih nabavki, a zbog toga je i on završio kao optuženi. Naime, kao uvjet za zaposlenje diplomiranog inžinjera informatike, nije navedeno da kandidat mora biti mlađi od 30 godina.

Pored Osmanovića i Kurtića, koji je bio predsjednik Komisije za provođenje procedure zaposlenja, optuženi su i Amir Križevac i Sevda Musić, koji su bili članovi komisije.

Pomenuta komisija bila je zadužena da provede razgovor s kandidatima, a jednom od njih su, iako je pristupio intervjuu i dao odgovore na pitanja, dali nula bodova. Taj zapisnik su kasnije sva tri člana komisije potpisala.

Osmanović je optužen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, Kurtić za isto krivično djelo i za krivotvorenje službene isprave, a Križevac i Musić za krivotvorenje službene isprave.