POČELA JAGMA ZA SARAJEVSKI AERODROM: Prije rata Srbi ga pokušali izmjestiti sebi na Sokolac, sada bi stranci da ga se dočepaju uz pomoć nekih medija


Mediji pripreme teren mahom lazima, poluistinama, spinovima, podvalama a onda na scenu stupaju lokalni politicari koji sprovode u djelo zelje Beograda i Zagreba. Čak predlazu i davanje aerodroma pod koncesije kao sto su to uradili mnogi u regionu. Eto nek je vlasnik bilo ko samo da ne bude vlasnik Vlada Federacije odnosno drzava.

Piše: Mensur Graca

Kako neko rece i poslije rata je rat ali drugim sredstvima. Sa tom konstatacijom se potpuno slazem. Svjedoci smo svakodnevno jos od prestanka rata/agresije na BiH da se redovno atakuje na nasu privredu, ekonomiju, transport, telekomunikacije i infrastrukturu drzave sa ciljem preuzimanja potpune ili djelimicne kontrole. Na taj nacin se zeli BiH dovesti u kolonijalan ili jos bolje ovisan odnos spram Hrvatske i Srbije. Da se primjetiti da navedeni susjedi rade dogovornom politikom bas kao i u ratu/agresiji. Vi poklopite ovo a mi cemo ono, vuk sit a ovce na broju. Funkcionise to dobro ali ponekad i zakoci i to na onim teritorijama gdje su Bosnjaci vecina ,uslovno receno. Tada se angazuju mediji da pomognu a koji su to mediji Bosnjaci odavno znaju.

Mediji pripreme teren mahom lazima, poluistinama, spinovima, podvalama a onda na scenu stupaju lokalni politicari koji sprovode u djelo zelje Beograda i Zagreba. Evo jednog od takvih tekstova koji je usmjeren protiv sarajevskog aerodroma koji je objavio N1, a prenio DEPO.

Niz neistina i poluistina sa nizom pokusaja pravljenja paralela izmedju sarajevskog aerodroma sa aerodromima u tzv.regionu. Nije problem praviti analize i paralele ako se koriste tacne informacije , cak sta vise vrlo je pozeljno. Nepotpisani autor teksta se npr. bavi temom izmjestanja sarajevskog aerodroma koja je bila aktuelna prije 40 godina mada se i tada znalo da je to nemoguca misija.Helem, autor bi rado malo o tome jer mu se ta ideja dopada.Mozda bi on volio da se aerodrom izmjesti na Sokolac kao sto su imali namjeru prije tih cetrdesetak godina.😁

Nadalje u tekstu lik pise da sarajevski aerodrom posluje jako lose i da je u regionu medju zadnjim po broju putnika. Porediti ovaj aerodrom koji je bio gotovo rusevina sa aerodromima u regionu (na koje nije ispaljen ni jedan metak) je vise nego smijesno. Nepotpisani lik pise da je u 2019. Beogradski aerodrom imao preko 6 miliona putnika a istina kaze da je Beograd u toj godini imao tacno 5. 641.310 putnika. Za Zagreb navodi da je tamosnji aerodrom imao u istoj godini preko 4,5 miliona putnika a istina kaze da ih je bilo 3.336.310 te kako je sarajevski aerodrom imao samo nesto malo preko milion putnika sto je ko biva jako malo. Koliko je sarajevski aerodrom imao putnika za vrijeme Broza nije napisao a ja znam da nije imao ni 50 000 pa je broj od 1.045.635 zaista enorman.
Srbija ima 7 miliona stanovnika i dva znacajna aerodroma ,Beograd i Nis dok BiH ima 3,5 miliona stanovnika i cetiri aerodroma od koji dva rade odlicno sarajevski i tuzlanski. Ovaj drugi prije agresije nije imao uopste putnika i civilnog saobracaja jer je to bio vojni objekat. Te 2019. aerodrom Tuzla je imao 584.589 putnika sto ga je svrstalo na trece mjesto u regionu u kategoriji malih aerodroma i to poslije Pule koja je imala 718.178 putnika i Zadra koji je imao 603.819 putnika. Treba li posebno naglasiti da su Zadar i Pula turisticka mjesta za razliku od Tuzle. Autor teksta o uspjehu tuzlanskog aerodroma ni rijeci.😁Meni je jako interesantno da sarajevski aerodrom (koji po autoru teksta slabo posluje) ipak investira vlastitih 30 miliona maraka u izgradnju novog terminala koji ce uz postojeci omoguciti protok preko dva miliona putnika. Kako je moguce da onaj koji slabo posluje prosiruje svoje kapacitete za 100%? 😁
Lik cak predlaze i davanje aerodroma pod koncesije kao sto su to uradili mnogi u regionu (Pristinski aerodrom drzi tursko- francuski konzorcij Limak-Lyon dok beogradski drzi firma VINCI Airports) Eto nek je vlasnik bilo ko samo da ne bude vlasnik Vlada Federacije odnosno drzava. Koncesija nije nista drugo nego izdavanje pod zakup, uzimas kiriju a sposobniji od tebe kupi kajmak. Nama to nije potrebno jer evo rezultati govore da znamo upravljati aerodromima prilicno uspjesno.
Tesko se prihvata svaki uspjeh na teritorijama gdje su Bosnjaci vecina a pogotovo tesko pada uspjeh u avio transportu u kojem nismo imali gotovo nikakvo iskustvo. Danas mozemo sa sarajevskog i tuzlanskog aerodroma letjeti direktno u tridesetak gradova u Europi i Bliskom istoku potpuno neovisno o Beogradu i Zagrebu. Uskoro ce biti moguce iz Sarajeva direktno i do Cikaga. 😉Kako to komsije da progutaju?
Nekada se letilo do Beograda ili Zagreba pa se onda cekalo satima na presjedanje ako se htjelo do Stokholma, Beca, Rijada, Ciriha, Frankfurta, Dubaia……
Beograd i Zagreb bi vrlo rado preuzeli ovih 1,7 miliona putnika sa sarajevskog i tuzlanskog aerodroma. Zato i imamo clanke poput ovog na Depo portalu, jeftino i debelo providno.
Sa moje adrese cestitke na uspjehu sarajevskom i tuzlanskom aerodromu sa nadom da ce tuzlanski u skorije vrijeme preci milion putnika a sarajevski dva.
Prije neki dan na sarajevski aerodrom sletilo 35 aviona, slabo rade.