Pjotr Akopov: “Ruski cilj je poništiti mogućnost postojanja ukrajinske države!”


“Ako uzmemo da je cilj druge faze uspostavljanje kontrole nad jugom Ukrajine, onda moramo shvatiti da će treća faza također biti neizbježna”

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je u subotu komentar prokremaljskog veterana Pjotra Akopova koji piše da je cilj Rusije u Ukrajini “postupno rastaviti i fazno reformatirati taj teritorij”.

Kako prenosi BBC, Akopov je u tekstu pod naslovom “Rusija u Ukrajini mijenja taktiku, ali ne i strategiju” napisao da “svi sada shvaćaju da će vojna operacija potrajati dugo vremena”.

Njegov komentar se naslanja na istup ruskog generala Rustama Minekajeva koji je u petak dao za naslutiti da su ruski vojni ciljevi daleko širi nego što se dosad mislilo. On je u govoru najavio da će ruske snage preuzeti kontrolu nad kompletnom ukrajinskom obalom, od Donbasa na istoku sve do Moldavije na zapadu te da je cilj kopnom spojiti teritorij Ruske Federacije i Pridnjestrovlje, odmetnutu moldavsku regiju pod kontrolom Moskve.

“Povlačenje naših trupa s bilo kojeg dijela okupiranih teritorija ne dolazi u obzir”, ustvrdio je Akopov.

“Ako uzmemo da je cilj druge faze uspostavljanje kontrole nad jugom Ukrajine, onda moramo shvatiti da će treća faza također biti neizbježna, a ona podrazumijeva kontrolu čitave Nove Rusije”, piše Akopov.

Ruski nacionalisti Novom Rusijom nazivaju najveći dio južne Ukrajine koja je nekoć bila dijelom carske Rusije. Sam ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da bi u Novu Rusiju trebala ući i oblast Harkova na sjeveru.

Akopov zaključuje da Rusija možda neće imati potrebu zauzimati Kijev i Lavov jer, kako tumači, “nakon pada juga, Ukrajina će se sama od sebe kao entitet početi urušavati”.

To “urušavanje”, piše Akopov, će nastupiti “čak i bez čekanja predaje Harkova i prije preuzimanja kontrole nad cijelom Novom Rusijom jer gubitak juga poništava mogućnost Ukrajini da postoji kao država”.