Schmidt se neće sastati s Dodikom na Jahorini!


Dodik je prije dva dana najavio susret s Christianom Schmidtom na Jahorini, ali u svojstvu bivšeg poslanika i ministra za poljoprivredu Njemačke.

U toku su aktivni kontakti između OHR-a i ambasada u BiH sa političkim liderima iz Republike Srpske kako bi se “pod malo drugačijim uslovima” od onih koje je Dodik ponudio, susret održao, saznaje portal Politicki.ba.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nije se voljan sastati na Jahorini s Miloradom Dodikom i još nekim od predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske.

Konačna odluka nije donesena, ali postoje snažni argumenti da se susret odbije.

Razlozi za moguću odbijenicu su ne samo u Dodikovim ponižavajućim uslovima susreta, već i u proklamiranom stavu visokog predstavnika o važnosti funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

Dodik je prije dva dana najavio susret s Christianom Schmidtom na Jahorini, ali u svojstvu bivšeg poslanika i ministra za poljoprivredu Njemačke.

Susret se trebao održati na Jahorini i prisustvovali bi mu još neki od političkih lidera iz Republike Srpske. Međutim, lideri PDP-a i SDS-a odbili su Dodikovu ideju.

Politička agenda novog visokog predstavnika je i jačanje rada institucija u BiH kako bi one bile u stanju odgovoriti zahtjevima daljnjeg integriranja u EU.

Prema naznakama iz krugova međunarodne zajednice, Schmidt je voljan susresti se i sa političkim liderima iz Republike Srpske. Međutim, taj susret bi se trebao održati u nekoj od bh. institucija. Rezultat takvog susreta trebao bi biti i okončanje blokade institucija BiH.

(Politicki.ba)