PIŠI PROPALO: Otkazan koncert Emira Kusturice i No smoking orkestra u Barceloni, razlog je…


Režiser Emir Kusturica poznat je po svojim rigidnim proruskim i nacionalističkim stavovima, koje je nebrojeno puta do sada promovirao i javno.

Fondacija Orfeó Català-Palau de la Música Catalana smatra da se okolnosti održavanja ovog koncerta ne slažu sa pozicioniranjem Palaua i zbog trenutnog ratnog konteksta. Concert Studio na svojoj je internet-stranici objavio da će svima onima koji su kupili kartu za koncert novac biti vraćen.

Podsjetimo, režiser Emir Kusturica poznat je po svojim rigidnim proruskim i nacionalističkim stavovima, koje je nebrojeno puta do sada promovirao i javno.

Nedavno je i Češki festival Febiofest odlučio da oduzme praškom đaku, kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, režiseru Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih, znači da uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterijume da bude nagrađen.

(SB)