PATRIA: Ranjena zvijer je najopasnija, samo naivni vjeruju u hladan odnos Vučića i Dodika!


Rat u Ukrajini možda je usporio određene planove, ali naivno je vjerovati da je Dodik izgubio podršku da ostvari plan iz Karađorđeva.

Navodni hladan odnos iz Srbije nije nikakav znak da se Vučić odrekao Dodika niti će on to ikada uraditi. Preduboke su veze, kao i finansijski interesi, da bi Vučić preko noći okrenuo leđa Dodiku. Pogrešna je percepcija vjerovati da je Dodik ostavljen sam. Dokazuje to i sinoćnja izjava Vučića.

„Ključni odnosi u budućnosti su odnosi sa Bošnjacima i koje ćemo, nadam se umjeti razvijati. Oni kažu ti Vučiću uvijek kažeš da poštuješ teritorijalni integritet, a što puštaš Dodika da priča sve to. Kao da sam ja policajac. Da idem okolo i stavljam flaster nekom“, populistički će Vučić pokušati napraviti ogradu od Dodika.

Ko ne vidi da je riječ o maskama, treba pogledati nastavak Vučićeve priče o tome šta misli o Christianu Schmidtu.

“Mislite li da su moji razgovori sa Christianom Schmidtom laki. Nisu, razgovori sa Schmidtom nisu laki. On je dobar čovjek, nije nekorektan. Ja moram da razgovaram, ali da podržavam bonska ovlaštenja to nije moguće. Šta treba, da postavljam sutra sankcije na Drini kao nekada, ne pada mi napamet. Pa kažu što se ne pridružimo sankcijama, što se ne pridružimo sankcijama protiv Dodika koje su uvele SAD i Britanija, eto zato što nam ne pada na pamet, i sad šta hoćete, da uvedete sankcije Srbiji”, kazao je Vučić.

U prijevodu – neće nama Drina biti granica. A to je cilj. Izgradnja hidroelektrana na Drini, aerodroma u Trebinju, kupovina obveznica a kolateral su šume RS-a, pokušaj kupovine Elektroprivrede…

Rat u Ukrajini možda je usporio određene planove, ali naivno je vjerovati da je Dodik izgubio podršku da ostvari plan iz Karađorđeva.

Dešavanja u Ukrajini i definitivno su otkrila prava lica Putinovih direktnih igrača na Balkanu, ali ništa novo nismo naučili. Mediji godinama pišu o ruskim utjecaju u BiH, ali i susjednoj Hrvatskoj.

Ali upravo ti ruski igrači bili su najpoželjniji partneri kao sagovornici u Briselu. Međunarodni zvaničnici prečesto su izjednačavali strane, pozivajući na dijalog. A razgovor sa onima koji žele podjelu BiH nije moguć. To se sada uviđa, uvode se sankcije Dodiku i njegovim saradnicima, koje će sigurno dodatno usporiti put pravljenja koncepta sastavljene države. Ali od toga se neće ni odustati. Ranjena zvijer je opasnija od zdrave, zato probosanske snage, ali i javnost u BiH ne bi olako trebale shvatiti ‘panične’ Dodikove najave o navodnoj njegovoj ugroženosti, planiranoj otmici i slično….

I dok većina međunarodnih zvaničnika među kojima je i Gabriel Escobar ističu da neće biti rata u BiH, valja biti svjestan da BiH nikada nije ni izašla iz rata, samo što su metode u ovom specijalnom drugačije, a cilj im je destabilizacija napadnute države, urušavanje njenih institucija i rušenje vlasti i politike.

(nap.ba)