Paraznanstveniku Marjanoviću na ovom nastupu samo još gitara nedostaje da bude potpuni vašar…

Čega se pametan stidi, paragenetičar se time ponosi…na tragu toga, rad koji nosi naslov Contemporary population genetics data for 23 Y-STR loci in the general Bosnian-Herzegovinian population broji 11 stranica, od kojih je više od pola ispunjeno bibliografskim podacima, uz 12 koautora teksta. Zatim, Phylogenetic pattern of SARS-CoV-2 from COVID-19 patients from Bosnia and Herzegovina: lessons learned to optimize future molecular and epidemiological approaches, tekst od 3 stranice sa čak 16 koautora. Kao i Serological testing for SARS-CoV-2 in Bosnia and Herzegovina: first report, tekst od nepune 2 stranice koje su proizvod 10 koautora. Damir Marjanović služeći se budžetskim novcem želi razviti ambijent koji se određuje jednim i jedinim pravcem nametnutim od strane centara moći izvan BiH, pri tome uništavajući bh društvo iz nutrine.

Da je Marjanović uistinu paragenetičar govore i naslovi „njegovih“ tekstova, koji očigledno nemaju znanstvenu temu sadržanu u sebi, nego praktično potvrđivanje i evidentiranje nečega kroz laboratorijsko ispitivanje. Pitanje kretanja virusa COVID-19 u BiH, primjera radi, nije znanstveno, nego tehničko pitanje, kojim se ništa ne otkriva niti dokazuje, nego potvrđuje nešto što je već poznato, ili evidentira nešto što je manje-više očigledno. Marjanović, kroz samohvale, ovakve stvari želi predstaviti kao znanstvene radove, što u ozbiljnim znanstvenim zajednicama jednostavno ne može proći! Ali, ono što ne može u ozbiljnim  društvima, treba biti prihvaćeno u BiH! Nije li to zadatak Damira Marjanovića, pitomca Dragana Primorca na zadacima u BiH?!

No, pogledajmo i drugu stranu, paragenetičar koji radi na Internacionalnom Burch Univerzitetu i Institutu za antropologiju u Zagrebu pokrivajući predavanja i vježbe, obavljajući posao nezavisnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, aktivno sudjelujući kako u odabiru ministrice VO Melike Husić-Mehmedović, tako i određujući članove komisije i praveći sebi mjesto u istoj, s težnjom izrade zakona koji je iznio na vidjelo antiidržavni akt napravljen i oblikovan u pravcu uništenja Univerziteta u Sarajevu kako bi se Internacionalni Burch Univerzitet kao i ostali privatni univerziteti finanasirali iz budžeta i promovirali degradirane vrijednosti. Uostalom, činjenica da privatni univerziteti brže mijenjaju profesore, nedopuštajući da bilo ko ko nije osnivač stekne stalna prava, dovoljno govori i o tome da na takvim institucijama ne može biti razvoja znanja i znanosti.

Podržavajući Zakon VO poradi sitnih ličnih interesa, padaju maske iza kojih su se mnogi kvaziintelektualni i kvaziznanstvenici pokušali skriti do ispunjenje postavljenog destruktivnog cilja. Nema sumnje da je sramna uloga nekih od vodećih ljudi UNSA, koji su zarad osobnih interesa i ispunjavajući naloge iz SANU, podržali nešto što se golim okom vidi da ne valja!

Marjanovićevo samopromoviranje i navlačenje ludačke košulje na bh društvo, kojim se očigledni falš radovi i obične laboratorijske vježbe iz forenzike žele predstaviti vrhunskim dostignućima, dalekosežno su opasnost za razvoj visokog obrazovanja i predstavljaju svojevrsnu destrukciju društvenih vrijednosti. Ono što nigdje nije primijenjeno, Marjanović želi primijeniti u BiH, utičući na taj način da uspostavljanje vrijednosti koje – nemaju vrijednosti! Lažne vrijednosti koje zagovara Marjanović, baš kao i njegove lažne znanstvene reference, imaju smisla samo kao element destruktivnog društvenog djelovanja. Baš kao što i „konstitutivnost naroda“ koju zagovaraju Čovićevi trabanti slijedeći svog Vožda, nemaju drugog cilja do etničke podjele BiH.

Istraživački tim,
Ekran.ba