Paranormalne pojave u paradržavnom Parlamentu: Neprijateljskim snagama tretirati sve koji državu isporučuju separatistima!


No, u agoniji za anale parlamentarizma, Marinković – Lepić sinoć je neutralisala svaki pokušaj zdravog razuma da dopre do nje i objasni joj eventualne posljedice.

Dvije pojave kojima sam svjedočio u četvrtak, 6. jula 2023. godine, vidio sam prvi put u skoro 40 godina života. Kijametska oluja koja me zatekla u vožnji kroz Sarajevo ličila je na onu američku Katrinu, a svi koji su se vozili glavnim gradom zasigurno će potvrditi da to nije bilo nimalo prijatno. Jer, četverotočkaši nisu prilagođeni potrebama na vještačkim jezerima sarajevskih ulica.

Kao što ni parlamentarne procedure nisu prilagođene separatističkim projektima liberala u odijelima radikala. A to je druga pojava kojoj sam svjedočio na kraju dana za nepogode.

U Parlament Federacije BiH ušao sam prije deceniju, procedure, Poslovnik i ono na šta novinar treba obratiti pažnju učio sam od meštara parlamentarnog izvještavanja. I naučio mnogo toga. Ali, sve naučeno i sve što sam čuo od parlamentaraca u tmurnoj kristalnoj noći za Bosnu i Hercegovinu, nije pomoglo da shvatim kakva nas je to crna rupa usisala.

Svašta smo se nagledali kroz historiju entitetskog Parlamenta koji zasjeda u bunkeru, ali prvi put sam vidio da strukture tog doma predsjednik komisije i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković fingira zasjedanje Komisije za izbor i imenovanje, a da Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća, iako svjesna da je riječ o lažiranom dokumentu ponavlja “uslovi za nastavak vanredne sjednice su ispunjeni, nastavljamo”.

Dodik je drzak i spreman na sve u svom separatizmu, ali njegov Nenad Stevandić štošta je mogao protekle noći naučiti od Marinković – Lepić. Naročito kada je u pitanju poništavanje parlamentarnih prava zastupnika na odgovore kada istaknu poslovničku intervenciju.

No, u agoniji za anale parlamentarizma, Marinković – Lepić sinoć je neutralisala svaki pokušaj zdravog razuma da dopre do nje i objasni joj eventualne posljedice. Ukratko, paranormalne pojave gledali smo u paradržavnom Parlamentu FBiH!

Išlo je otprilike ovako:

“Poslovnička intervencija, kršite poslovnik tačka ta i ta, ovo će na Ustavni sud…”, odgovor Marinković – Lepić: “Ispunjeni su uslovi, nastavljamo sjednicu;

“Poslovnička intervencija, ne može Komisija od 11 članova, donijeti odluku sa pet prisutnih”. Odgovor Marinković – Lepić: “Komisija je uredno poslala izvještaj, ispunjeni su uslovi, nastavljamo sjednicu”.
I tako unedogled. No, osim izostanka elementarnog znanja o parlamentarnim procedurama i pravima zastupnika, Marinković – Lepić, koja dolazi iz navodno liberalne “Naše stranke”, ponašala se kao ultradesničarka Maja Gojković, Vučićeva šiba za neposlušne zastupnike u Skupštini Srbije. Liberalizam je u ponašanju Marinković – Lepić potpuno ispario i pretvorio se u agresivni rušilački pohod onih koji po svaku cijenu žele završiti posao za Čovića oko imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Stoga, potpuno su besmislene optužbe pojedinih medija na agresivnost opozicionih zastupnika. Bila je to dostojanstvena odbrana od režima koji valjda želi pokazati da je oktroisanjem postao jači od države, njenog sistema i procedura. I nakon današnjih konferencija za novinare, situacija je postala još zanimljivija. Mediji koji upale sve kamere i ekrane kada su protesti u Srbiji, koje nazivaju razumnom reakcijom građana, od poziva opozicije u FBiH prave bauk, optužujući tu opoziciju da preko naroda na ulici želi u vlast.
Rušilački pohod kojem smo svjedočili protekle noći u Parlamentu FBiH alarm je koji mora objediniti sve ono što je ostalo izvan kontrole Ambasade SAD i OHR-a kao projektanata vlasti koja želi zapečatiti sudbinu Bosne i Hercegovine po planu sa maramice Franje Tuđmana.

Snagom i mehanizmima odgovora više se ne smije kalkulisati. Taj odgovor mora biti srazmjeran napadu, ma šta da je cijena. Jer, cijena koja se plaća za opstanak i slobodu nadilazi sve drugo.

Nije moguće predvidjeti kojim arsenalom antidržavnog djelovanja će nastaviti stranke trojke okupljene oko HDZ-a i SNSD-a, ali je sasvim jasno da će se to desiti. Stoga, političari koji nose odgovornost moraju biti spremni uzvratiti kao protekle noći. No, građani ove države također moraju biti budni, spremni da ponovo sa ulice brane državu. Masovnije, odlučnije i u sadejstvu sa političkom i akademskom zajednicom jasno artikulišu zahtjeve.

Problemi su počeli i ovo zasigurno nije najjači udar koji antidržavne strukture planiraju. Istina je da se nalazimo u najozbiljnijoj krizi od Daytona, ali još veća je istina da naredni dani i mjeseci možda nose krize koje nismo smjeli ni spominjati u najgorim slutnjama.

Neophodnost spavanja s jednim otvorenim okom sam davno konstatovao. A razvoj situacije govori da su prodržavne snage i sami građani potpuno zaspali. Postfestum reagovanje samo usporava, ali ne zaustavlja antidržavni konglomerat stranaka grupisanih u političke postrojbe pod zastavom međunarodne zajednice.

Svi mi koji volimo ovu zemlju sada moramo prvi povući potez, ma koliko nam se to činilo opasnim. Jer, opasno je vrijeme. Prijeti nestankom i nas i države!

NAP