PANIKA ZBOG NAPREDOVANJA TALIBANA: SAD i Velika Britanija pozvali svoje građane da hitno napuste Afganistan


Američke i britanske ambasade u Kabulu su pozvale se svoje državljane da bilo kojim raspoloživim avionskim letom hitno napuste Afganistan. Talibani napreduju, osvojili i grad Zaranj

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije pozvale su sve svoje državljane da što prije napuste Afganistan koji je poprište porasta stope nasilja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasada SAD-a u Kabulu je pozvala se američke državljane da bilo kojim raspoloživim avionskim letom hitno napuste Afganistan.

U saopćenju se također američki državljani pozivaju da do daljnjeg ne putuju u Afganistan jer im ambasada ne može pružati adekvatne usluge i zaštitu, a posebno nakon povlačenja američke vojske.

I ambasada Velike Britanije je objavila slično upozorenje britanskim državljanima i pozvala ih da što prije napuste Afganistan.

Sukobi i nasilje u Afganistanu intenzivirani su nakon propasti mirovnih pregovora i odluke o povlačenju stranih snaga iz te zemlje.

Talibanski pokret od početka juna izvodi napade s ciljem preuzimanja kontrole u afganistanskih regijama.

Iz Talibanskog pokreta tvrde da već kontroliraju više od 80 posto teritorije Afganistana, a posljednjih dana izvode sve žešće napade i na velike urbane centre koji su pod kontrolom afganistanske vlade.

Nezavisna komisija za ljudska prava u Afganistanu saopćila je da je od početka maja u toj zemlji raseljeno blizu milion ljudi.

Grad Zaranj na jugozapadu Afganistana postao je prva provincijska prijestolnica zemlje koju su posljednjih godina zauzeli talibani.

Zauzeli su dio sela i sada ciljaju na ključne gradove, dok ostali glavni gradovi koji se nalaze pod pritiskom su Herat na zapadu i Lashkar Gah na jugu.

Zaranj je veliko trgovačko središte u blizini granice s Iranom.