OVE DVIJE NAMIRNICE ZABORAVITE AKO STE PREŠLI 40-U: Ubrzavaju starenje, oštećuju kožu i krvne sudove
Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se poslije 40. rođendana vide posljedice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu da nam pomognu da izgledamo dobro i da izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma. Ona savjetuje da se iz jelovnika tada obavezno izbace dvije vrste namirnica.

“Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, grah, sočivo, leblebije, žitarice i mliječne proizvode”, kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da redovno konzumiramo i morsku ribu, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, ali i kurkumu i kumin.

Ona ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer ona igra ključnu ulogu u radu organizma. Pored vode, savetuje i konzumiranje biljnih čajeva.

Ljekarka je podsjetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebno meso, uzrokuje upale jetre, krvnih sudova i zglobova. Sve to dovodi do problema s kožom, metabolizmom i gojenjem.

Nakon 40. godine, veoma je važno da smanjite količinu šećera.

“Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Također, pokušajte da smanjite bijeli hljeb, testeninu, bijelz rižu i žitarice”, objasnila je nutricionistkinja, prenosi “Zadovoljna.rs”.

Tekst: Lepa&Srećna