Ovako o negiranju genocida govori omiljeni Srbin sarajevske FGR - BH Vijesti

Ovako o negiranju genocida govori omiljeni Srbin sarajevske FGR


Heroj sarajevske ljevice, s kojim se ljubaka gradonačelnica Sarajeva, heroj sarajevske FGR Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, ima jasan stav o zabrani i kažnjavanju negiranje genocida. Taj se stav ne razlikuje mnogo od, recimo, Dodikovog ili od stava skoro bilo kojeg drugog Srbina iz političkog miljea manjeg bh. entiteta, što je samo odraz onoga što većina Srba misli; ona većina koja je učestvovala, podržavala ili se pravila da ne vidi genocid u Srebrenici.

“To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srspku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na istoriju, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazla se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stanivuković na pitanje novinarke BUKE.

Dodaje da ne vidi da je ta vrsta odluke, koja odmah stupa na snagu, sprovodiva.

“Prvi kažem da ću nastaviti da imam svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila. Niko me ne može strpati u zatvor, ni krivično goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidi. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i ima pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na istoriju”, istakao je Stanivuković.