OTVORENA IZDAJA! Hrvatska radio televizija javlja: O izmjenama izbornog zakona raspravljat će na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH! (VIDEO)


“Ministar Konaković rekao je da se prva konkretna rješenja za to pitanje mogu očekivati već na zajedničkoj sjednici dviju vlada koja bi se trebala održati u lipnju. On se inače zauzeo za jačanje regionalne suradnje i za poboljšavanje odnosa u regiji”, istaknuo je Žvanović.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi danas u posjeti susjednoj Hrvatskoj. To mu je prva službena posjeta Zagrebu od imenovanja na dužnost šefa bosanskohercegovačke diplomatije. Susreo se sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te predjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kako javlja Hrvatska radiotelevizija, Konaković je rekao kako politika konfrontacije nije dobra ni za jednu stranu te kako prepoznaje nepravednost preglasavanja Hrvata u BiH, ali i širu diskriminaciju etničkih skupina u izbornom zakonu za koji je optimističan da će biti dogovorno izmijenjen.

“Konkretna rješenja za izborni zakon na zajedničkoj sjednici dviju vlada”

“Na dnevnom redu, uz bilateralne odnose i jačanje gospodarske suradnje, bila su i otvorena pitanja, konkretno razgraničenje, zbrinjavanje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kao i energetska suradnja na Buškom jezeru”, izvijestio je u podnevnom Dnevniku HTV-a novinar Gordan Žvanović.

“Ministar Grlić Radman izrazio je snažnu potporu BiH na njezinu putu prema pristupanju EU-u, posebno nakon što je ta zemlja u prosincu prošle godine dobila status kandidata. Hrvatski šef diplomacije zauzeo se za provođenje svih potrebnih reformi, uključujući reformu izbornog sustava koji je dogovoren sporazumom vladajuće većine. Ministar Grlić Radman rekao je kako je to izrazito važno zbog funkcionalnosti BiH i njezine političke stabilnosti, ali i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, dodao je Žvanović.

“Ministar Konaković rekao je da se prva konkretna rješenja za to pitanje mogu očekivati već na zajedničkoj sjednici dviju vlada koja bi se trebala održati u lipnju. On se inače zauzeo za jačanje regionalne suradnje i za poboljšavanje odnosa u regiji”, istaknuo je Žvanović.

“U novom Vijeću ministara BiH, čiji je ministar Konaković član, vidimo proeuropskog partnera s kojim možemo jačati suradnju u svim bilateralnim odnosima, multilateralnim forumima kao i na području europskih integracija kojih je Hrvatska iskreni zagovaratelj”, rekao je Grlić Radman, prenio je HRT.

“Znak dobrodošlice i ispružene ruke”

“Prvi službeni posjet je bio Bruxellesu i željeli smo zapravo tako na simboličan način pokazati što su prioriteti naših vanjskih politika i poslati jake poruke našim prijateljima širom svijeta. BiH je zemlja koja ima euroatlantske ambicije. Imamo jedan momentum dobivanja kandidatskog statusa koji nažalost nije posljedica neke naše dobre političke priče nego šire geopolitičke priče”, rekao je Konaković.

Činjenicu da ga primaju premijer, predsjednik i šef diplomatije, Konaković je na konferenciji s hrvatskim kolegom po dužnosti nakon susreta nazvao znakom dobrodošlice i ispružene ruke kako bi se u regiji smirile političke tenzije i otvarale perspektive za ozbiljne ekonomske procese, javlja HRT.

“BiH u 2021. napustilo 170 hiljada ljudi?”

Konaković smatra da se o BiH, koja je najbrže u historiji formirala vlast nakon izbora te je stekla status kandidata za EU, u zadnje vrijeme govori u optimističnijem svjetlu te da se treba iskoristiti taj pozitivni zamah.

“BiH je čvrstog opredjeljenja da euroatlantski put nema alternativu, s tim da će ‘euro’ dio ići brže od ‘atlantskog’ zbog kompleksnosti političke situacije u BiH. Kandidatski status nažalost nije dobila zbog dobre političke priče nego zbog šire geopolitičke slike”, rekao je Konaković.

Rekao je, prenosi HRT, kako je BiH samo 2021. godine napustilo 170.000 ljudi, što je signal da nam politike nadvikivanja i konfrontiranja nisu donijele ništa dobro, osim političkih bodova za političare koji se igraju s emocijama ljudi, što na ovim prostorima nije teško.

“Pokušavamo politikom kompromisa, dijaloga i razgovora pomaknuti stvari s mrtve tačke”, rekao je Konaković dodavši da je politika dijaloga teži put.

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska želi rješavati svako pitanje koje opterećuje odnose, istaknuvši važnost regionalne saradnje. Poručio je kako je su Hrvatska i BiH prirodno usmjerene na saradnju, prije svega geopolitički, te da Zagreb ostaje snažan zagovornik europskog puta susjedne države.

(SB)