OŠTRA REAKCIJA SDA NAKON SKANDALA U BEOGRADU: “Ovo je sramna i revizionistička presuda, Srbija predmet mora ustupiti institucijama BiH!”


Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu danas je prvostepeno osudilo Osmana Osmanovića na pet godina zatvora. Osmanović je bio optužen za ratni zločin na području Brčkog.

Povodom ove odluke oglasila se i SDA saopštenjem koje prenosimo integralno:

“Prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, po kojoj je Osman Osmanović bez valjanih dokaza osuđen na pet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, je revizionistička i sramna. Sudski progon Osmana Osmanovića, ali i Huseina Mujanovića, predstavlja ozbiljnu prepreku normalizaciji odnosa dvije države i prevazilaženju ratnog nasljeđa.

U okolnostima u kojima osobe osumnjičene, optužene ili čak osuđene za najteže ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine slobodno žive i rade u Srbiji, te uživaju protekciju tamošnjih vlasti, donošenje ovakve nepravedne i nezakonite odluke je grub atak na pravo i pravdu.

Hapšenje Osmanovića prije više od dvije godine, bez prethodno raspisane potjernice, podignute optužnice ili pokrenute istrage, čin je kojim je prekršen Protokol o saradnji državnih tužilaštava, te ozbiljno narušeno povjerenje između dvije države.

Nikakve neutemeljene i protivpravne optužnice i presude ne mogu i neće promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini, niti će izjednačiti ulogu branioca i agresora.

Vlasti Republike Srbije bi morale predmet koji vode protiv Osmanovića što prije ustupiti pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine na dalje postupanje. Od nadležnih domaćih institucija, prije svih Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH, zahtijevamo da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se to i ostvarilo, te spriječilo dalje protivpravno procesuiranje državljana Bosne i Hercegovine u Srbiji”, navodi se u saopštenju SDA.

(SB)