Opozicija sa predstavnicima međunarodne zajednice: Konaković i društvo po starom, neusklađena mišljenja i “selfanje”.

Konaković objavio sliku s razgovora s Palmerom i Eichhorst

Predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković objavio je fotografiju s susreta čelnika nekih od opozicionih stranaka s američkim izaslanikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

“Opozicija sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Otvoren razgovor, razmjena ideja”, napisao je Konaković.

Sastanak je održan u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Erica Nelsona.

Završen je radni ručak lidera opozicionih stranaka sa Mathwewm Palmerom u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon kojeg su lideri stranaka poručili da se ne slažu sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u vezi s Izbornim zakonom, prenosi Faktor.ba

“Mi smo vrlo jasno rekli neke svoje stavove i uspjeli smo vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvata, a to mu ne bi baš odgovaralo. Svako od nas je iznio svoje stavove. Mi iz SDP-a smo spremni govoriti o direktnom ili indirektnom izboru, ali asimetrično ne prihavatamo”, kazao je Nikšić.
Lideri opozicionih stranaka iz RS-a Mirko Šarović i Branislav Borenović imaju složne stavove po ovom pitanju, poručivši da bi podržali asimetričan pristup.

Fahrudin Radončić je nakon današnjeg ručka poručio da nema dizanja ruku na veresiju.

“Nije uredu da HDZ i SDA od 90-te godine vežu zastave, a da onda odgovornost za promjenu Izbornog zakona se prebacuje na opoziciju. Mi ne možemo glasati dok ne vidimo nešto kao rješenje, a ovdje nema rješenja. Nema dizanja ruku na veresiju”, poručio je lider SBB-a.

Lideri stranaka iz Federacije poručili su da se njihov prijedlog ne bi dopao liderima HDZ-a i SDA, međutim ni u jednom trenutku nisu konkretizirali šta je njihov prijedlog.

“Šokantna je količina političke nezrelosti koju su prezentirali Čović i Izetbegović. Opozicija će vrlo rado preuzeti odgovornost, ali ovi prijedlozi koje mi stavimo na stol neće se dopasti Izetbegoviću ni Čoviću”, kazala je Sabina ćĆdić, koja je danas umjesto predsjednika Predraga Kojovića predstavljala Našu stranku.

Elmedin Konaković je poručio da je sastanak bio produktivan, te je i on poručio to da se njihov prijedlog ne bi svidio Čoviću i Izetbegoviću, ali nije konkretizirao o kakvom prijedlogu se radi.

“Dešava se ono što se dešavalo i u Mostaru, pokušavaju nama fakturisati neke svoje dogovore. Danas je s one tamo strane bila farsa, a ovo je bio konkretan i produktivan sastnaak. Oni očigledno imaju neki papir koji mi ne vidimo. Vrijeme je i da nam međunarodna zajednica više pomogne, pa možda da nam da nešto što i nismo zaslužili”, kazao je Konaković. Politicki