OPASNE NAMJERE PRORUSKIH IGRAČA: Priprema se teren za osnivanje obavještajne agencije RS-a. Žele svoju agenciju koja bi bila…


Dodikov ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač počeo je da popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih sigurnosnih agencija koji se nalaze na području RS-a. MUP RS-a bez znanja državnih institucija počeo je da vodi evidencije koje do sada nikada nisu zabilježene u policijskoj praksi.

Priprema se teren za osnivanje obavještajne agencije RS-a. Žele svoju obavještajnu agenciju koja bi bila u službi jednog, onog prvog u RS-u. Namjere jasne, a napad na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH očigledan. Zbog prijetnji za mir i sigurnost u BiH, zabranjen je ulazak osobama koje se dovode uvezu sa širenjem ruskog utjecaja, kao i radikalnim proruskim i prosrpskim aktivizmom koji predstavlja prijetnju za sigurnost BiH. O opasnim namjerama rušenja obavještajnog sistema BiH proruskih igrača.

Zbog afere sumnjive kupovine vile na Dedinju Milorad Dodik se našao pod istragom Tužilaštva BiH koja traje godinama. Istraga je tek intenzivirana, nakon što VSTV-om više ne vlada Milan Tegeltija, aktuelni savjetnik Milorada Dodika ,koji mu danas asistira kako da se odbrani od optužbi državnog tužilaštva. Dodiku leđa čuva Srbija koja nije dostavila ključne dokaze bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama koje Dodik, neustavnim prenošenjem nadležnosti u oblasti pravosuđa sa države na entitet, pokušava da sruši.

“Danas mislim i smatram da je Tužilaštvo i Sud BiH neustavna kategorija, nametnuta za političke obračune i ovaj slučaj oko mene to pokazuje”, kaže Dodik.

“Mislim da su se takve stvari mogle odraditi i ranije. Ja znam da je u konkretnom predmetu tužilac čekao neke odgovore na koje nije mogao uticati, da li je to u međuvremeno došlo ili nije, nezahvalno je govoriti. Najgore što mi u BiH nismo spremni da rješavamo visoku korupciju. Kad kažem visoku od ljudi koji su na visokim položajima”, istakao je Perica Stanić, bivši direktor SIPA-e.

Dodiku i njegovom režimu ne smeta samo državno pravosuđe. On se konfrontirao i sa Specijalnim tužilaštvom RS-a i prijedorskim tužilaštvom zbog načina na koji se vodi istraga o ubistvu Radenka Bašića, bivšeg šefa Kriminalističke policije u Prijedoru.

“Za mene je poražavajuće da tužilac u Prijedoru nije našao u argumentima koje je policija predočila, i Specijalno tužilaštvo RS-a da nisu našli dovoljno razloga za učešće u borbi protiv takvih opasnih tipova koji evo u ovom slučaju ubijaju policajce. Time su se solidarisali sa ovim zločincima. I onim koji imaju namjeru tako nešto da urade. Rekli su im da imaju njihovu podršku i to je za mene poražavajuće. Ovaj narod nema namjeru da plaća takva tužilaštva i takve sudove”, dodaje Dodik.

Odmah je reagiralo Javno tužilaštvo RS-a koje je u svom saopćenju optužilo Dodika za političke pritiske.

“Navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih dijelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem.”

Dodikovi pritisci nisu slučajni. Radi se o pripremama terena za reformu pravosuđa po njegovoj želji. Nezvanično, Dodik i Nenad Stevandić razmatraju mogućnost ukidanja Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala koje je u posljednje vrijeme počelo ozbiljnije istraživati kriminal i korupciju koja se vezuje za vlast u RS-u. Dodik i njegov koalicioni partner Stevandić ne odustaju od neustavnog procesa prijenosa nadležnosti sa države na entitet, podrivanje ustavno-pravnog poretka BiH su već počeli usvojenim skupštinskim zaključcima i neustavnim entitetskim zakonima o agenciji za lijekove, državnoj imovini i VSTV-u.

“Donesene su samo političke odluke. To izlazi iz sporazuma”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

“Što je Dodik htio da postigne jeste stavljanje pod puno kontrolu tužilaštva, odnosno ukidanje VSTV-a na nivou BiH i stavljanje nadležnosti tužilaštva pod njegovu kontrolu kako bi on mogao kontrolisati procese koji se vode oko njega”, pojašnjava za Mrežu FTV-a Radislav Jovičić, bivši ministar MUP-a RS-a.

Dodikov režim nastavio je sa najavama rušenja državnih institucija. Zbog pogoršane sigurnosne situacije u RS-u, Dodikov režim sve više govori o navodnim propustima OSA-e BiH, a manje ili nikako o slabostima i propustima MUP-a RS-a. Bez obzira što se OSA uvijek pridržavala svih zakonskih propisa o saradnji sa svim pravosudnim i policijskim agencijama u našoj zemlji, Dodikov vjerni koalicioni partner Nenad Stevandić već najavljuje formiranje Obavještajno-sigurnosne agencije RS-a.

“To je stara priča o obavještajnoj službi RS-a. Da je RS imala obavještajnu službu možda ne bi ubili inspektora ovoga u Prijedoru. Činjenica je da morate imati mnogo drugačiji obavještajni sistem. Ili da se dogovorimo na nivou BiH ili da na ovaj način da kažemo da pravi svako svoje. U Ustavu BiH nema te vrste ograničenja. Naravno ima u onome što su prenesene nadležnosti. Ali to je jedan dio pravnih nedoumica koje nas očekujuju”, dodaje Stevandić.

“To je neozbiljna izjava. To je jedan pokušaj da se relativizuje sam taj događaj. Zapravo, obavještajna služba se u principu, u osnovnoj svojoj djelatnosti i ne bavi tim poslom. Ne znam kako bi uopšte obavještajna služba i na koji način mogla to da spriječi”, kaže bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević kaže da se radi o opasnim namjerama Dodikovog režima.

“Upravo je cilj destabilizacija BiH jer svi oni političari koji rade, dakle imaju zadatak da šire ruski uticaj je dakle ujedno cilj destabilizacija BiH. A upravo je OSA jeda od agencija koja ima zadatak zaštitu ustava i teritorijalnog integriteta. I ono što je vrlo bitno znati i upoznati građane upravo su djelatnici OSA ti koji spriječavaju strani prodor i prijetnje izvana. Samim tim kad vam kažem je jasno šta je cilj Stevandića i Dodika.”

Nešto ranije, Stevandić je zbog slučaja Miloša Kovića, profesora beogradskog Filozofskog fakulteta kojem je zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja opasnost po sigurnost u BiH, najavio osnivanje entitetske obavještajne službe.

“Mi moramo da ostanemo čvrsti, mirni i da nastavimo da donosimo odluke u našem parlamentu i ovo treba da nam bude samo jedan od razloga ne samo alibi, nego i garancija da mi moramo da imamo svoje obavještajne sisteme koji će raditi ono što ne radi OBA”, nastavlja Stevandić.

Ković je poznat po ekstremnim nacionalističkim stavovima, zalaže se za ujedinjenje srpskog naroda, širi anti NATO retoriku i propagira ruski uticaj. Nakon zabrane ulaska u BiH, Ković se obrušio na OSA-u.

“Ovo je ustvari dio šire priče koja je započela 24. februara. Započela je mnogo ranije. Ali od 24. februara mi imamo NATO trupe koje kreću se kreću drumovima RS-a i BiH. Tako da je riječ o jednom širem procesu zastrašivanja Srba. Neko ima ambiciju da piše historiju srpskog naroda, to je prije svega Haški tribunal. On je zato osnovan. Zato sam išao da svjedočim u timu odbrane generala Mladića. Sada mi je i to prebačeno. Sada imate šefa te OBA-e, to je izvjesni Osmica, tako ga svi zovi. A on se zove Osman Mehmedagić. Sad sam naučio sva ta imena.”

“Pokazatelji da naše obavještajne strukture raspolažu sa informacijama i da su donijele jednu objektivnu odluku s ciljem onemogućavanja daljih destabilizacija barem u tom kontekstu”, dodaje Dizdarević.

“Mislim da OSA BIH ne smeta nikome i evo ja dok sam bio direktor SIPA-e imao sam više nego dobru saradnju”, ističe Stanić.

OSA je zabranila ulazak u BiH i Bratislavu Dikiću, bivšem šefu Žandaremerije Srbije, optuženom da je sa ruskim obavještajcima pripremao državni udar u Crnoj Gori, jer je proglašen osobom koja je prijetnja za nacionalnu sigurnost BiH. On je 9. januara boravio u Banjoj Luci na obilježavanju neustavnog Dana RS-a, nakon toga je posjetio Specijalnu antiterorističku jedinicu MUP-a RS-a. Dikić se sastao i sa pripadnicima Žandarmerije MUP-a RS-a. Nakon zabrane ulaska, Dodik je odmah stao u odbranu Kovića i Dikića.

“Mislim da profesor Ković, a ni ovaj gospodin o kojem govorite apsolutno nisu prijetnja nikakvoj bezbednosti u BiH i da zato nije bilo potrebe.”

Dikićevom bivšem advokatu, kontraverznom Goranu Petronijeviću, također je zabranjen ulazak u BiH zbog toga što je proglašen osobom koja je prijetnja za nacionalnu sigurnost BiH. Petronijević je predsjednik Upravnog odbora Fonda “Ruska humanitarna misija” sa kojom vlast RS-a sarađuje. Nakon zabrane ulaska, negodovao je za medije u RS-u.

“Sada sve ovo što se dešava na Istoku Evrope u Ukrajini gdje je NATO počeo rat protiv Rusije, sada se pokušavaju da destabilizuju neki drugi prostori koji su roviti. A jedan od tih na žalost prostora je i ovaj nesrećni prostor Balkana. To su glavni razlozi, a povod bi mogao da bude moje učešće i podrška nezavisnoj komisiji koja je radila na slučaju Srebrenica i Sarajevo. Zatim moje aktivnosti u odbrani Radovana Karadžića. Vidite vi koliko je novca Engleska i SAD odvojile za tzv. borbu protiv ruskog malignog uticaja na Balkanu. To morate čitati u tom pravcu. Njihova namjera je očigledno da se na Drini digne čelična zavjesa. Šta god da namjeravaju siguran sam da dugoročno neće uspjeti.”

OSA BiH je do sada zabranila ulazak za oko 300 osoba koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH. Među njima su Konstantin Malofeev, ruski oligarh koji je blizak Vladimiru Putinu, i Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji je također blizak Putinu. Malofeev je finansirao i rukovodio separatističkim aktivnostima u Ukrajini, zbog čega je stavljen na američku crnu listu, kao i moskovski Noćni vukovi i njihov vođa Zaldostanov, koji su zbog terorističkih i separatističkih aktivnosti u Ukrajini, također, stavljeni na američku crnu listu.

“Ako je neko procjena, kao što smo imali, evo, ako je neko iz pripadnika Noćnih vukova prijetnja znamo da je neko bio oficir spreman učiniti neko djelo, ne znam, osuđivan u svojoj zemlji mislim da to OSA sada radi kvalitetno”, dodaje Stanić.

Malofeev i Zaldostanov više puta su se sastajali sa Miloradom Dodikom koji se danas oštro protivi bilo kakvom uvođenju sankcija Rusiji. U tome ga podržava i Nenad Stevandić.

“Ogromni su pritisci na nas koji predstavljamo narod da bez svoga mozga i svoje pameti priklonimo se zapadnom svijetu i uvedemo sankcije Rusiji, ja to neću uraditi. RS neće, neću ja, neće ni predsjednica, neće niko ko je odgovoran u RS-u to učiniti. Nećemo o tome da razgovaramo. Rusi su naši prirodni saveznici”, istakao je Dodik.

Još uvijek se otvoreno protive članstvu naše zemlje u NATO-u.

“Ne zalažem se za članstvo u NATO-u. Mislim da je neutralnost BiH njena perspektiva”, navodi Stevandić.

Bivši ambasador naše zemlje u NATO-u kaže da se takve opstrukcije moraju zaustaviti.

“Mi imamo samo dva izbora. Mi nemamo puno izbora. Jedan je put ka euroatlanskim integracijama i NATO-u, a drugi put je gdje, nigdje. Drugog puta nema”, naglašava Almir Džuvo, bivši ambasador BiH u NATO-u.

Dodik ne odustaje od formiranja vojske RS-a. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, Dodik je prestao da govori o rokovima do kada planira formirati vojsku.

“Sve je doneseno u zaključcima Narodne skupštine i oni će biti provedeni. Bit će”, kaže Dodik.

“Bilo koji sad pokušaji mislim da bi bio sankcionisan na jedan način na koji se ne bi oporavila ni RS, a vjerovatno ni Srbija koja, pod znacima navoda podržava to”, dodaje Džuvo.

Dodikov ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač počeo je da popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih sigurnosnih agencija koji se nalaze na području RS-a. MUP RS-a bez znanja državnih institucija počeo je da vodi evidencije koje do sada nikada nisu zabilježene u policijskoj praksi.

“Otkad je to postala tajna ko radi u Oružanim snagama BiH? Otkad policija bilo koja u svijetu upoznaje bilo koga o provođenju svojih poslova?”, kaže ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

“Do sada MUP RS-a nije dostavio sličnu evidenciju vezano za konkretan slučaj Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH. Agencija za zaštitu ličnih podataka obratila se MUP-u RS sa zahtjevom da se izjasni o navedenom prikupljanju podataka”, istakao je Silvio Fučec, šef Odsjeka za odnose s javnošću Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

“Sve te aktivnosti su zapravo jedna vrsta protivpravnih djelatnosti koje imaju za cilj prikupljanje ličnih podataka, u smislu statističkih podataka osoblja koje se bavi operativnim djelatnostima u Oružanim snagama, policijskim, obavještajnim i drugim strukturama”, smatra Dizdarević.

Dodikov režim nastavio je da ruši državne institucije. Uprava civilne zaštite prekinula je saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i nastavila saradnju sa Srpsko-ruskim centrom u Nišu koji širi ruski uticaj na Balkanu. Direktor Uprave civilne zaštite Milan Novitović, kadar Ujedinjene Srpske, prošle godine posjetio je Srpsko-ruski centar kada je dogovoreno da će tamo odvijati i drugi vidovi obuka, a ne samo obuke za vatrogasne jedinice RS-a. Sporazum o formiranju Srpsko-ruskog centra prije deset godina su potpisali Ivica Dačić i Sergej Šojgu, bivši ministar za vanredne situacije Rusije i aktuelni ministar odbrane Rusije, koji je jedan od najbližih Putinovih saradnika. Stevandić brani Novitovića.

“Mislim da će samo biti šteta od svega toga. Bojim se da je to neka vrsta pokazivanja mišića i da je to prije svega politička odluka”, kaže Mektić.

O sigurnosti u RS-u se danas brine Dragan Lukač ,a entitetsku obavještajnu agenciju zagovara Nenad Stevandić, obojica sa sumnjivom ratnom prošlošću. Stevandić i Lukač danas su bliski Dodikovi politički saradnici. Rame uz rame s njim sudjeluju u neustavnom procesu prijenosa nadležnosti sa države na entitet i jačaju ruski uticaj.

Ovo je prilog iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.