Omer Celik: Masakri tokom rata u Bosni ne bi se dogodili da je tad bila današnja Turska - BH Vijesti

Omer Celik: Masakri tokom rata u Bosni ne bi se dogodili da je tad bila današnja Turska

Celik je boravio u južnom turskom gradu Adani, gdje se sastao sa predstavnicima Udruženja Bosna-Adana.

U razgovoru s članovima udruženja Celik se prisjetio momenata kada je bio u pratnji turskog predsjednika Erdogana u povratku iz posjete jednoj od stranih zemalja, kada su dobili informaciju da je hospitalizovan prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović, te kako su tada odlučili sletjeti u Sarajevo.

– Hitno smo sletjeli u Sarajevo. Bio sam tada s našim predsjednikom kada smo otišli u bolnicu. Tada je predsjednik razgovarao s Alijom (Izetbegović, op.a.) i rekao mu: ‘Želimo vas prebaciti u Tursku na liječenje’, na što je Alija rekao: ‘Ja ne želim otići odavdje’ – ispričao je Celik.

Dodao je kako je Erdogan više puta insistirao kazavši Izetbegoviću da će ga nakon liječenja ponovo vratiti u Bosnu, na što je poručio: “Želim umrijeti u svojoj zemlji, ne želim napustiti ovo mjesto.”

– Naš predsjednik od tada taj amanet nosi na svojim plećima. Od tada nisu (Bosna, op.a.) nikad ostavljeni sami – rekao je Celik.

FOTO: AA

 

Navodeći kako je u više navrata boravio u Bosni i Hercegovini, Celik je povukao paralelu između Bosne i Azerbejdžana. Rekao je kako je tokom boravka u Bosni vidio bunkere koje su izgradili srpski snajperisti koji su tamo ubijali Bošnjake, a iste takve bunkere, kako je kazao, izgradili su i Armenci tokom rata u Karabahu.

– Tada sam počeo razmišljati: ‘Da je današnja Turska postojala u vremenu rata u Bosni, da je tada Recep Tayyip Erdogan bio na čelu Turske, nijedan od tih masakra se ne bi dogodio’ – poručio je Celik, te dodao:

– Moć Turske znači očuvanje i zaštita islama na Balkanu. Ono što je danas najpotrebnije jeste mir. Volja našeg predsjednika da očuva mir je toliko jaka i toliko je prihvaćena da čak i tamošnji srpski čelnici daju izjavu u kojoj kažu da ‘Erdogan treba biti izabran’. Jer niko više ne želi rat.

Celik je na kraju istakao da je Balkan uvijek u fokusu predsjednika Erdogana.