OKRŠAJ NA TWITTERU: Forto optužio Ustavni sud BiH, uzvratio mu Salko Zildžić (FOTO)


Na ovaj post premijera Forte odmah je reagovao poslanik SDA u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, jedan od nekoliko zastupnika iz raznih političkih opcija (pozicije i opoziije) koji su izradili i predložili Zakon o izmjeni Zakona o pripradnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Kao što je poznato, Vlada KS je prekršila zakon koji predviđa da se do 5. novembra tekuće godine mora dostaviti skupštini na razmatranje nacrt budžeta za narednu godinu. Umjesto toga, donijeli su odluku da Kanton Sarajevo u novu godinu uđe sa privremenim financiranjem što znači da, barem u prva tri mjeseca, u Kantonu Sarajevo neće biti odluka o investicijama i razvojnim projekatima.

U svojoj objavi na Twitteru, Forto je naveo da Kanton Sarajevo u 2023. godini ne može računati na 110 miliona KM “po osnovu neustavne izmjene Federalnog zakona o javnim prihodima”.

Istovremeno, dodao je Forto, rast primanja budžetarijata u KS je 86 miliona KM godišnje.

alt

Na ovaj post premijera Forte odmah je reagovao poslanik SDA u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, jedan od nekoliko zastupnika iz raznih političkih opcija (pozicije i opoziije) koji su izradili i predložili Zakon o izmjeni Zakona o pripradnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

“Forto paušal stari obmanjivač”, replicirao je Zildžić i priložio presudu Ustavnog suda FBiH u kojoj se ističe da Zakon o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu opština: Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža.

alt

(SB)