OHR I EU SE PRAVE LUDI: “Nema ničeg što bi situaciju danas moglo povezati sa užasnim okolnostima 1992.”


OHR-u je zasmetala izjava reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović da će Bošnjaci  ako se uruše državne institucije državu braniti i oružjem, što nimalo ne čudi jer kao što vidimo državne institucije se urušavaju upravo uz pomoć tog istog OHR-a.

Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija”, naglasili su iz OHR-a. Evropska unija očekuje od svih društvenih, političkih i vjerskih lidera u BiH da djeluju na način koji promoviše kreiranje okruženja pogodnog za pomirenje,

 

Nakon što je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman u kojoj je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”, uslijedile su brojne reakcije, ali i osude. Reagovao je i Ured visokog predstavnika u BiH.

U OHR-u ističu da osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju naglasiti da nema ničeg što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa “užasnim okolnostima 1992”.

“Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija”, naglasili su iz OHR-a.

– Osobe na odgovornim pozicijama u BiH trebale bi da predvode napore za smirivanje tenzija i izgradnju povjerenja za dobrobit svih građana u BiH, kao i napredak BiH prema članstvu u EU, rečeno je Srni u Delegaciji EU u BiH.

Iz Delegacije EU pozvali su društvene, političke i vjerske lidere da se fokusiraju na konstruktivan dijalog i poboljšanje političke atmosfere u BiH.

– Evropska unija očekuje od svih društvenih, političkih i vjerskih lidera u BiH da djeluju na način koji promoviše kreiranje okruženja pogodnog za pomirenje, navode iz Delegaciji EU u BiH.