ODREKLI SE 7. MUSLIMANSKE! Špago o zahvalnici 7. muslimanskoj brigadi: Članovi "Trojke" bili suzdržani kako se ne bi zamjerili SNSD-u i HDZ-u - BH Vijesti

ODREKLI SE 7. MUSLIMANSKE! Špago o zahvalnici 7. muslimanskoj brigadi: Članovi “Trojke” bili suzdržani kako se ne bi zamjerili SNSD-u i HDZ-u

Podsjećamo, u novembru 2022. godine Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica, komandant 5. pješadijske brigade Prvog pješadijskog bataljona OSBiH major Enis Herić u ime OSBiH dodijelio je zahvalnicu za svesrdnu i nesebičnu podršku koju je pružilo OSBiH. I od tada su iz bh. entiteta Republika Srpska krenuli agresivno, tražeći da se ovim pitanjem bavi parlamentarna komisija.

Jučer su, očekivano, protiv bili članovi komisije iz Srpske demokratske stranke i Ssaveza nezavisnih socijaldemokrata Darko Babalj, Sanja Vulić i Radovan Kovačević.

Suzdržani su bili predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Marina Pendeš i Zdenko Ćosić, kao i Milan Dunović (Demokratska fronta). Za je bio samo Šerif Špago (Stranka demokratske akcije). U vrijeme glasanja na sjednici nisu bili Sredoje Nović (SNSD), Slavko Matić (HDZ) i Safet Softić (SDA).

I dok je jasno koji su motivi stranaka iz RS-a, pa i HDZ-a bili prilikom glasanja, nije jasno zašto su suzdržani bili Zukanov partijski drug Jasmin Imamović i Kemal Ademović (Narod i pravda). Zatražili smo komentar od Heleza, ali smo dobili štur odgovor.

– Trenutno nemam vremena. Pripremamo se za prelete američkih bombardera. O tome možda možemo kasnije – izjavio je Helez za Faktor.

Pokušali smo dobiti komentare od Imamovića i Ademovića, no oni se nisu javljali naše pozive. Najblaže neobično je da na Helezovu informaciju članovi komisije iz “Trojke” ostaju suzdržani.

– Moj utisak je da su zbog mira u parlamentarnoj većini i da se ne bi zamjerili strankama iz RS-a i HDZ-u, Imamović i Ademović glasali kako su glasali.

Istina, Ademović je svoj potez objasnio tako da se samim slanjem dopisa informacija prima k znanju. Međutim, iz nadležnih službi su mu objasnili da je neophodno da se očituje.

Što se tiče HDZ-a, Pendeš je kazala da su bili suzdržani jer navodno u izradi informacije nije učestvovao zamjenik ministra odbrane koji dolazi iz ove stranke – rekao je za Faktor Špago.