ODLIČNI REZULTATI DOMAĆE VOJNE INDUSTRIJE: Izvoz oružja i opreme u šest mjeseci veći za…


Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prema njenim riječima, ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje

Namjenska proizvodnja BiH koncentrisana je na proizvodnju municije, te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 odsto, a potom eksplozivi sa učešćem od 14,6 odsto.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je BiH najviše izvozila u Egipat – 32 odsto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 odsto i Tursku 11,2 odsto, ove godine je u prvih šest mjeseci namjenska industrija je izvozila u SAD – 30 odsto, zatim u Egipat 21,77 odsto, te Češku devet odsto.

Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Avganistan, Srbija, Švajcarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, ističu iz Vanjskotrgovinske komore.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori Adela Vukotić-Terek izjavila je Srni da se može pretpostaviti da će, kada se uporede podaci, ova godina za namjensku industriju BiH biti jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019. godina.

“Uzimajući u obzir vrijednost izvoza namjenske industrije BiH, te činjenicu da je riječ o veoma malom broju kompanija koje ga realizuju, možemo reći da se radi o značajnom potencijalu”, istakla je Terek.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prema njenim riječima, ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj ovog sektora.

U prvom polugodištu ove, u odnosu na isti period prošle godine, uvoz namjenske industrije u BiH zabilježio je rast od 19 odsto, a iznosio je 17,8 miliona KM. Jedina zemlja iz koje je uvezeno više od milion KM je Italija (1,2 miliona KM).

Prošlogodišnji izvoz namjenske industrije BiH iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 44,5 miliona KM ili 18 odsto u odnosu na 2019. godinu.

(SB)