Od Viktora do Orbana: “Velika Mađarska” i etnička karta BiH u kabinetu

Mađarski premijer Viktor Orban, nekad liberal, danas je uzor krajnje desnice u Evropi. Za jedne je nacionalni junak, za druge autokrata, za većinu kontroverzna ličnost. Poznat je po svojoj oštroj retorici, rasističkim i ekstremnim stavovima. Prije skoro dvije godine, govoreći o aktuelnim temama u Mađarskoj, ali i Evropi, govorio i o Bosni i Hercegovini odgovarajući na pitanje o proširenju Unije, piše SlobodnaBosna.ba.

“Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike uvjerio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo sigurnost jedne zemlje u kojoj živi dva miliona muslimana”, rekao je tada Orban.

Samoprozvani neliberalni demokrata, Orban je u trajnom sukobu sa Evropskom unijom, kojoj se Mađarska pridružila 2004. Lista sukoba je dugačka – od vladavine prava, slobode medija, do migranata zbog kojih je čak izgradio i ogradu od bodljikave žice dugu stotine kilometara da bi spriječio njihov ulazak u zemlju. Kako bi ostvario svoje političke ciljeve, godinama redovno koristi pravo veta pri donošenju brojnih odluka unutar Evropske unije, a svojim izjavama izaziva bijes evropskih političara.

“Postoji svijet u kojem su evropski narodi pomiješani sa onima koji pristižu izvan Evrope. To je svijet miješanih rasa. A onda postoji naš svijet, u kojem se ljudi unutar Evrope međusobno miješaju, kreću, rade i sele. Mi u Panonskoj niziji nismo miješane rase: prosto smo mješavina naroda koji žive u našoj evropskoj domovini”, izjavio je Orban.

U posljednje vrijeme strastveno govori o propasti Zapada. Sličan stav ima i ruski predsjednik Vladimir Putin sa kojim Orban njeguje bliske odnose, tako bliske da je unutar Evropske unije pozicioniran kao najveći saveznik Rusije. Orban kritizira evropske sankcije na ruski gas i naftu kao nešto što čini više štete Uniji nego Rusiji. Odbija slati oružje Ukrajini, te je jedini evropski lider koji kritizira ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, često ga nazivajući protivnikom. Jedan je od rijetkih evropskih lidera koji je 2016. podržao ulazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Trampov ponovni izbor Orban željno priželjkuje.

“Bilo bi u interesu Mađarske imati osobu koja je za mir na čelu Sjedinjenih Država. Da i taj dio svijeta vodi političar koji je za mir”, poručio je Orban.

Politicki.ba podsjeća da je Orban lično čestitao kamermanki mađarske televizije koja je šutirala migrante, da je u nizu navrata isticao teritorijalne prezenzije prema Slovačkoj, Ukrajini, Rumuniji, a posebno Hrvatskoj.

“Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban u radijskom intervjuu maja prošle godine, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom.

Strasti se i nisu baš smirile nakon te izjave a Orban je ponovo gurnuo prst u oko.

Ovog puta Srbiji, Slovačkoj, Rumuniji i Ukrajini.

Pred kraj novembra prošle godine pojavio se sa šalom na kojem su granice “velike Mađarske”.

Uslijedile su burne reakcije Bratislave, Kijeva i Bukurešta.

“Preosjetljivi” Aleksandar Vučić, koji je za banalnije stvari povlačio ambasadore i zveckao oružjem pogotovo prema slabijim susjedima, odšutio je provokaciju.

Orban je poznat i po tome što u svom uredu drži etničku kartu Bosne i Hercegovine.

politicki.ba