OD NJEGA KOSA RASTE KAO LUDA, KUĆA MIRIŠE, A HRANA DOBIJA SUPER OKUS: Znate li kako da gajite ovu biljku?

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvijetljen prozor. Ako tu nema barem šest do osam sati svjetla, morate nabaviti lampu za biljke.Zalivanje je drugi uobičajen problem – ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. Važno je da drenaža bude izvanredna, ali nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo. Idealno bi bilo da obezbijedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

Štetočine će teško uništiti biljku ukoliko ona nije već oslabila, ali ako dođe do neke zaraze, upotrebite organske pesticide za sobno bilje. Lijepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu – njezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gdje je ova biljka dragocjen začin.

Ruzmarin je, prije svega, baštenska biljka i ne prija mu život u zatvorenom prostoru. Nebrojeni baštovani su pokušali da ga gaje u sobi, ali kraj je obično tužan – suha, požutjela biljka.

Međutim, ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje “ubijaju” ovu korisnu biljku.Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati. Kad ga premjestite u kuću, on postaje gladan sunca – tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.Zato je važno da biljku prvo postepeno pomjerate u bašti – na mjesto sa više sjenke i to nekoliko nedjelja prije nego što budete željeli da ga unesete u kuću. Promijenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koriste svjetlost i ruzmarin će lakše podnijeti manjak sunca u kući.