Očekivano od negatora genocida: Ministri iz RS-a oborili prijedlog da se 11. juli proglasi danom žalosti u BiH


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije proglasilo 11. juli danom žalosti na teritoriji cijele države.

Na inicijativu ministrice vanjskih poslova i zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisere Turković, danas je održana telefonska sjednica državne vlade. Ministrica Turković ranije je inicirala proglašenje 11. jula Danom žalosti.

Dan žalosti na teritoriji cijele BiH nije proglašen jer su Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara i ministri iz RS-a, glasali protiv.

Za odluku da 11. juli bude proglašen Danom žalosti glasali su ministri iz Federacije BiH, tako da je rezultat glasanja bio šest naprema četiri. Odluka nije usvojena jer niko iz RS-a nije bio “za”.

Izgovor da 11. juli ne bude proglašen Danom žalosti Tegeltija je prethodnih dana tražio u obrazloženju da ministrica Turković inicijativu nije uputila u skladu s procedurama. Međutim, kako se ispostavilo, procedure jesu ispoštovane, Vijeće ministara se u skladu s njima izjasnilo, ali je na kraju presudila politika i političari koji negiraju genocid. Ovog puta na čelu sa SNSD-ovim Zoranom Tegeltijom, te ministrima Stašom Košarcem, Vojinom Mitrovićem i Milošem Lučićem.