Objavljeni transkripti: Kako su ratni zločinci pripremali genocid u Srebrenici - BH Vijesti

Objavljeni transkripti: Kako su ratni zločinci pripremali genocid u Srebrenici

U njima se može pročitati načini na koji su vršene pripreme za jedan od najstrašnijih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Dostupna je i izjava Ratka Mladića u kojoj govori: “To je ljudi genocid”.
Transkripti, original stenogrami, fono snimci datiraju od oktobra 1991. do 1995. godine i dostupni su na linku: https://srebrenicamemorial.org/app/tg/transkripti-genocida.htmlKako navode iz Memorijalnog centra Potočari !cilj je na jednostavan način omogućiti pretraživanje zvaničnih stenograma sjednica takozvane Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske od njenog osnivanja do okončanja rata”.

Iz samo jednog transkripta magnetofonskog snimka XVI sjednice Skupštine srpskog naroda u BiH, održane 12.05.1992. godine u Banјoj Luci, posljednje pred genocid u Srebrenici može mogu se pročitati izlaganja o planovima tadašnjeg političkog i vojnog vodstva Republike Srpske koja su najavljivala genocid. Uz predsjedavanje Momčila Krajišnika, te prisustvo Radovana Karadžića moglo se čuti šta je plan i kako ga jedino ostvariti.

– Hoćemo li mi našim Srbima koji ostaju u dubini u enklavama šapnuti da se jednostavno moraju iseliti odatle i da se mora naći neko rješenje za njih i u institucijama vlasti moramo tražiti rješenja za preseljenje stanovništva. Mislim da mi vodimo rat, uspostavlјamo državnu granicu, a nemamo u institucijama vlasti definisano šta sa lјudima koji ostaju u enklavama, koji mogu biti sutra okruženi poklani pobijeni itd – rekao je, između ostalog, Aleksa Milojević.

U izlaganju potom, Ratko Mladić je izjavio:

– Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čoveka koji je čelom polјubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo.

U bazi “Transkripata genocida” se nalaze sve sjednice, koje se mogu pretraživati na nekoliko različitih načina: pretragom jedne specifične riječi, pretragom vremenskog okvira u kalendaru, pretragom specifičnih tema. Po izboru određene sjednice, možete preuzeti PDF dokument koji predstavlja stenogram, prepis urađen od strane Memorijalnog centra Srebrenica.

Također, možete preuzeti i original stenogram, kako biste bili u mogućnosti potvrditi autentičnost prepisa, koji su urađeni u Memorijalnom centru Potočari, pojasnili su iz Memorijalnog centra.