Obilazak stratišta: Kravica 1370 ubijenih, Branjevo 1300, Petkovci 1200 …

Porodice žrtava srebreničkog genocida, komšije i prijatelji danas su posjetili brojna stratišta na kojima je tokom srebreničkog genocida ubijeno hiljade Bošnjaka.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica / Potočari sve su objavili na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Prvo su, u organizaciji Udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida, na ulazu jednog hangara zloglasne Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca položili cvijeće i proučili Fatihu za sve žrtve koje su ovdje bile zatočene, mučene, a zatim bombama i drugim oružjem ubijene.

Na tom mjestu su vojne i policijske snage RS u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih i dokazima u Haškom tribunalu (ICTY), mučile i ubile više od 1.370 muškraca i dječaka Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko šuma pokušali probiti do slobodne teritorije.

Nakon toga odata je počast za 1000 muškaraca i dječaka koji su bili zatočeni u školi Grbavci, a onda u manjim grupama odvedeni na obližnju livadu u Orahovcu, gdje su steljani od strane pripadnika VRS. Zločinci, Ratko Mladić i Ljubiša Beara nadzirali su operaciju ubijanja.

Počast je odata i kod škole u Petkovcima i na brani crvenog mulja u istom mjestu, sjećajući se više od 1200 žrtava genocida. Žrtve su bile zatočene u navedenoj školi, a kasnije su kamionima dovezene i streljane od strane jedinica VRS na navedenoj brani.

I u Kozluku je odata počast žrtvama genocida ubijenim na smetljištu uz obalu rijeke Drine. Žrtve su držane u školi Ročević i sukcesivno dovožene na ovu lokaciju. Nema preživjelih sa ovog stratišta. MKSJ je pronašao primarnu masovnu grobnicu na ovoj lokaciji.

Sjetili smo se 1.300 žrtava genocida ubijenih na Vojnoj ekonomiji Branjevo, posjetivši lokaciju danas sa majkama. Žrtve su držane u školi u Pilici i autobusima dovezeni na lokaciju. Ahmo Hasić je jedini preživjeli, svjedočio je u Haškom tribunalu o ovom zločinu, objavio je Memorijalni centar Srebrenica/Potočari.

Uslijedilo je odavanje počasti u Pilici gdje je 16. jula 1995. ubijeno više od 500 muškaraca i dječaka od strane VRS. Niko nije preživio masakr. Ljubiša Beara je bio u obližnjoj kafani udaljenoj nekoliko metara od Doma kulture nadgledajući izvršenje zadataka izdatih od Glavnog štaba VRS-a.

Porodice žrtava srebreničkog genocida danas su posjetile i brojna druga stratišta.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Vijesti.ba)