NOVI PROPUST GRADONAČELNICE KARIĆ: Zašto Vijećnica nije bila osvijetljena bojama američke zastave za 4. juli


Amerikanci su u nedjelju, obilježili 245. rođendan svoje nacije. Činjenica je da BiH treba odavati počast svojim prijateljima širom svijeta, solidarisati se, ali je u nepovrat otišla prilika za jedan lijep gest velikim prijateljima Bosne i Hercegovine – Amerikancima

Podrška u borbi protiv koronavirusa: Sarajevska Vijećnica u bojama američke  zastave
Vijećnica u vrijeme Skakinog mandata

 

Četvrtog jula 1776. Kontinentalni kongres formalno je odobrio Deklaraciju o nezavisnosti. Proslave su započele nakon nekoliko dana: parade i javna čitanja, logorske vatre i svijeće i ispaljivanje po 13 metaka iz mušketa, po jednog za svaku od originalnih država.

Prošlo je skoro vijek prije nego što je zemlja zvanično imenovala praznikom datum svog osnivanja.

Usvajanjem Zakona o Nacionalnom danu nezavisnosti, kojim se obilježava kraj ropstva u Sjedinjenim Državama, zemlja sada ima 12 federalnih praznika. Mnoga su raspoređena po američkom kalendaru, ali njihovo postojanje nije samo priča o kontinuitetu. Oni odražavaju kako su SAD evoluirale – od pripadnosti država relativno maloj federalnoj vladi do centralizovanije nacije.

Zbog pandemije koronavirusa i ove godine nije bilo tradicionalnog prijema u ambasadi SAD u Sarajevu, nego se putem društvenih mreža obratio ambasador Eric Nelson.

Međutim, ono što pandemija koronavirusa nije mogla spriječiti jeste da se sarajevska Vijećnica osvijetli u boje zastave Sjedinjenih Američkih Država, kao najvećeg i najvažnijeg saveznika Bosne i Hercegovine i svih naroda u ovoj zemlji. Ali to nažalost, nije bio slučaj.

Činjenica je da BiH treba odavati počast svojim prijateljima širom svijeta, solidarisati se, ali je u nepovrat otišla prilika za jedan lijep gest velikim prijateljima Bosne i Hercegovine – Amerikancima.