Novi problemi za Trojku i HDZ: Marin Vukoja bez opozicionih stranaka ne može legalno biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH - BH Vijesti

Novi problemi za Trojku i HDZ: Marin Vukoja bez opozicionih stranaka ne može legalno biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH


Komisija za izbor i imenovanja bez opozicije ne može legalno biti popunjena. Bez prisustva opozicije ne može biti održana sjednica Komisije na kojoj bi Marin Vukoja bio predložen za sudiju Ustavnog suda. Da bi se zaobišla opozicija, mora biti promijenjen Poslovnik. Da bi Poslovnik bio promijenjen, svoj stav mora dati Zakonodavno-pravna komisija. Bez prisustva opozicije, nema sjednice Zakonodavno-pravne komisije.

HDZ i Trojka ne odustaju. Za 24. juli Mladen Bošković (HDZ) je zakazao sjednicu Komisije za izbor i imenovanje FBiH. Na dnevnom redu je prijedlog odluke o izmjenama odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova u radnim tijelima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ukoliko sjednica Komisije bude održana, bez obzira na njene zaključke, Predstavnički dom FBiH će moći popuniti Komisiju za izbor i imenovanja. A kada popuni Komisiju, slijedi izbor Marina Vukoje (HDZ) za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer će HDZ BiH, SDP, Naša stranka i NiP imati kvorum za održavanje sjednice Komisije na kojoj će samo jednog kandidata  predložiti za ustavnog sudiju.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je, gostujući na FTV-u, već kazao da će njegova stranka glasati za Vukoju. No, postoji način da opozicija blokira Vukojino imenovanje.

Komisija za izbor i imenovanja bez opozicije ne može legalno bitipopunjena. Bez prisustva opozicije ne može biti održana sjednica Komisije na kojoj bi Marin Vukoja bio predložen za sudiju Ustavnog suda. Da bi se zaobišla opozicija, mora biti promijenjen Poslovnik. Da bi Poslovnik bio promijenjen, svoj stav mora dati Zakonodavno-pravna komisija. Bez prisustva opozicije, nema sjednice Zakonodavno-pravne komisije.

Već smo objavljivali, što je kasnije i potvrđeno na prošloj sjednici Predstavničkog doma FBiH da Trojka i HDZ ne može imenovati Vukoju bez stava Komisije za izbor i imenovanje. A za održavanje sjednice Komisije potrebno je prisustvo šest članova.

Prema Poslovniku o radu Predstavničkog doma, za donošenje odluka iz izvorne nadležnosti Komisije, potrebna je većina ukupnog broja članova te Komisije. Komisija za izbor i imenovanje ima 11 članova, što znači da je potrebna većina – šest. No, Komisija od kraja juna nije u punom sazivu. Nedostaju joj dva člana iz HDZ-a BiH (Antonio Sesar i Feliks Vidović) koji su podnijeli ostavke na zastupničke pozicije, a samim tim i na članstvo u Komisiji. Bez ta dva člana Komisije, stranke Trojke i HDZ BiH nemaju šest ruku u Komisiji za izbor i imenovanje, što znači da nemaju potrebnu većinu kako bi donijeli odluku da samo Marin Vukoja bude predložen za sudiju Ustavnog suda BiH. Evo detalja.

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH je nadležna da sagleda sve materijale Radne grupe za provođenje konkursne procedure za izbor i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Federacije. Ta Komisija odlučuje da li će prema Predstavničkom domu Parlamenta FBiH dostaviti kompletnu listu kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH ili samo jedno ime o kojem bi se, potom, izjašnjavali federalni zastupnici. U ovom trenutku HDZ BiH i Trojka imaju samo pet članova Komisije i to – Mladen Bošković (HDZ), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka) i Rasim Smajlović (NiP). Opozicija ima četiri člana Komisije – Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA), Edina Gabela (SBiH) i Dajana Čolić (DF). Dakle, ako se predstavnici opozicije ne pojave na sjednici, sjednica Komisije ne može biti održana. A bez sjednice Komisije nije moguće popuniti Komisije za izbor imenovanje.

Trojka i HDZ, prema informacijama Istrage, razmatraju dva plana. Prvi, da Predstavnički dom, bez prethodnog stava Komisije, prekrši Poslovnik i donese odluku o popunjavanju Komisija i, drugi, da promijene Poslovnik o radu Predstavničkog doma FBiH. No, opcija broj dva bi, također, mogla biti problematična za Trojku i HDZ. Naime, da bi Poslovnik o radu Predstavničkog doma FBiH bio izmijenjen, prijedlog izmjena mora utvrditi Zakonodavno-pravna komisija

“Zakonodavno-pravna komisija razmatra nacrte i prijedloge zakona, drugih propisa i opštih akata koje donosi Predstavnički dom u pogledu njihove usklađenosti sa Ustavom Federacije i pravnim sistemom, kao i u pogledu pravne obrade i o tome podnosi izvještaj sa mišljenjem i prijedlozima Predstavničkom domu”, navedeno je u Poslovniku o radu.

I ova Komisija ima(la) (je) 11 članova. Predsjednik Komisije je Belmin Zukan (SDP). Delfa Dejanović (HDZ, HSS SR, HSS, HSP) je potpredsjednica, dok su članovi Haris Silajdžić (SBiH), Damir Arnaut (Naša stranka), Mirza Batalović (NES), Nezir Pivić (SDA), Adisa Kokić-Hinović (SDA), Dennis Gratz (DF Željko Komšić), a iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika Jasna Planinčić, Miroslav Marić i Vernes Mulić.

Podsjetimo, Damir Arnaut (Naša stranka) je podnio ostavku, tako da u Komisiji trenutno sjedi 10 članova. Stranke Trojke i HDZ-a zajedno sa ekspertima imaju pet članova. Ukoliko zastupnici SDA, DF-a, NES-a i SBiH-a ne dođu na sjednicu, neće biti Kvoruma za njeno održavanje. Tako Zakonodavno-pravna komisija neće moći zauzeti stav o eventualnim izmjenama Poslovnika. A bez izmjena Poslovnika, nije moguće popuniti Komisiju za izbor i imenovanje ukoliko opozicija ne bude došla na sjednicu Komisije. Dakle, u ovom trenutku bez opozicije Marin Vukoja ne može legalno biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

iSTRAGA.BA