NOVA PROVOKACIJA IZ REPUBLIKE SRPSKE: Načelnici općina odgovorili Valentinu Inzku…


Najavom da će naložiti uklanjanje murala posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću u općinama i gradovima u bh. entitetu Republika Srpska, odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko izazvao je oštre reakcije pojedinih načelnika u tom bh. emtitetu.

– No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje – rekao je Inzko.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže za “Glas Srpske” da ga je zatekla ovakva izjava visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele.

– Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni – rekao je Milinković.

On dodaje da se Inzko, ponovo, protivpravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da „svojim djelovanjem samo koči dalji napredak i pomirenje“.

 

– Naša administracija radi sve što je u našoj moći da popravimo ekonomsku situaciju u Gacku, da našu opštinu učinimo boljim mjestom za život, a onda čujemo ovako nešto. Inzku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovdje – kazao je Milinković.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Inzko pošalje gradskoj administraciji.

– To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo – rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je za “Glas Srpske” da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

– Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza od strane Inzka i ne želim sada o tome da razmišljam – kratko je prokomentarisao Avdalović. (SB)